Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) verdedigt het luchtruim vanaf de grond. Het DGLC beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden tegen dreigingen vanuit de lucht. Met verschillende wapensystemen schakelt de eenheid vliegtuigen, helikopters, raketten, kruisvluchtwapens en drones uit.

Video: Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Een dreiging die we niet meer voor mogelijk hadden gehouden toen de Berlijnse Muur viel en de Koude Oorlog eindigde, doet zich nu weer gelden. De spanning aan de grenzen van Europa is voelbaar. En gewelddadige groeperingen die stateloos opereren nemen toe. Traditionele luchtdreiging van vliegtuigen, helikopters en kruisvluchtwapens is weer actueel. En de dreiging van ballistische raketten neemt toe. De roep om een robuuste luchtverdediging is hoorbaar. Zowel nationaal als internationaal. Tegen deze dreiging bestaat het Defensie Grondgebonden Luchtverdediging Commando. Dit is de eenheid die wordt ingezet voor lucht- en raketverdediging, luchtruimbewaking en het opsporen van kleine raketten, artillerie en mortieren. De eenheid is 2 jaar lang ingezet in Turkije om de miljoenenstad Ardana te beschermen tegen de dreiging van ballistische raketten vanuit Syrië.

In ons eigen land wordt de eenheid steeds vaker ingezet voor de bescherming van vitale objecten tegen kleine onbemande vliegtuigen, drones. In 2014 is een eenheid van het commando ingezet als onderdeel van de beveiliging van het nationale luchtruim tijdens de nucleaire top in Den Haag. Deze voorbeelden en de veranderingen aan de grens van Europa geven aan dat lucht- en raketverdediging noodzakelijk is. Het DGLC draagt hieraan bij, met high tech materieel en professionele militairen.

Eenheden

Het commando bestaat uit ongeveer 800 medewerkers. Het levert niet alleen operationele capaciteit maar ook kennis, expertise, opleiding en training op het gebied van grondgebonden lucht- en raketverdediging. Er werken militairen van de landmacht, luchtmacht en marine. Het commando bestaat uit:

  • 13 Luchtverdedigingsbatterij ‘Ypenburg’;
  • 11 Luchtverdedigingsbatterij
  • 802 Patriot-squadron;
  • 800 Ondersteuningssquadron;
  • Kenniscentrum Grondgebonden Lucht- en Raketverdediging;
  • Opleiding- en Trainingscentrum Grondgebonden Lucht- en Raketverdediging;
  • Duitse luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61.

Materieel

Vergroot afbeelding 2 Patriot-installaties staan opgesteld.
Patriot-luchtverdedigingssystemen in de omgeving van luchtmachtbasis in Sliac, Slowakije.

Het commando beschikt over:

Duits-Nederlandse samenwerking

Nederland en Duitsland werken al jaren zeer nauw samen op het gebied van luchtverdediging. Luchtverdediging is een belangrijke, schaarse en kostbare capaciteit. Om de gezamenlijke slagkracht en efficiëntie te vergroten, hebben Nederland en Duitsland een luchtverdedigingseenheid voor de korte afstand opgericht. Deze Bi-National Short Range Air Defence Task Force (BSTF) bestaat uit de Nederlandse 13 Luchtverdedigingsbatterij ‘Ypenburg’ en de Duitse Flugabwehrraketengruppe 61.

De Flugabwehrraketengruppe 61 is een Duitse operationele luchtverdedigingseenheid die onder bevel gesteld is aan het DGLC sinds 4 april 2018. Met haar radargeleide kanon- en raketsystemen biedt de eenheid bescherming tegen luchtdreigingen op de korte afstand. De eenheid bestaat uit ongeveer 400 militairen en is gelegerd in Todendorf, Duitsland.

Kazerne

De Luitenant-generaal Bestkazerne ligt in Vredepeel op de grens van Noord-Brabant en Limburg en is de thuisbasis van de grondgebonden luchtverdediging. Luitenant-generaal Best was de commandant van de Nederlandse luchtverdediging tijdens de Duitse invasie van Nederland in 1940.