Nederlandse Defensie Academie
De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) verzorgt voor Defensie zowel de officiersopleidingen als het hoger loopbaanonderwijs. De combinatie van (maritieme) militaire opleiding, wetenschappelijk onderwijs en persoonsvorming maakt het onderwijs van de NLDA uniek in Nederland.
Daarnaast begeleidt de NLDA militair- en burgerpersoneel bij leiderschapsontwikkeling en taalvaardigheid. De NLDA verricht ook wetenschappelijk onderzoek voor Defensie en de samenleving, met een focus op Defensie en historie. Dit onderzoek draagt bij aan het verbeteren van militaire operaties dankzij de expertise van tientallen wetenschappelijke specialisten.
De NLDA geeft nu mee wat de officier morgen nodig heeft. Hiermee versterkt de NLDA de krijgsmacht en civiele managers op het gebied van leiderschap, talen, militaire geschiedenis en wetenschappelijk onderzoek, waardoor zij een duidelijke voorsprong in het gevecht krijgen. Zo levert de NLDA een fundamentele bijdrage aan de missie van Defensie: beschermen wat ons dierbaar is, met een duidelijke voorsprong in het gevecht.
Instituten
De NLDA bestaat uit meerdere instituten en afdelingen:
Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM)
Biedt gespecialiseerde opleidingen aan voor marineofficieren, gericht op maritieme operaties, navigatie en scheepstechniek. Door een combinatie van theoretisch onderwijs en praktijkgerichte trainingen worden de officieren voorbereid op complexe maritieme uitdagingen.
Koninklijke Militaire Academie (KMA)
Verzorgt de initiële opleidingen voor officieren van de landmacht, luchtmacht en marechaussee. De KMA combineert militaire training met academisch onderwijs, wat resulteert in goed opgeleide en veelzijdige officieren.
Instituut Defensie Leergangen (IDL)
Biedt loopbaanopleidingen en gespecialiseerde cursussen aan voor defensiepersoneel op midden-, hoger en top-managementniveau. Het IDL ondersteunt de professionele ontwikkeling van medewerkers door hen te voorzien van de nieuwste kennis en vaardigheden. Alle programma’s zijn gebaseerd op een leven lang leren.
Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)
Het kennisinstituut op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis. Het NIMH doet onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, beheert archiefcollecties en deelt de geschiedenis in vele toegankelijke vormen. Vanuit dit historische perspectief adviseert het de Defensietop, verzorgt het publicaties en levert het een bijdrage aan militair onderwijs.
Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW)
Verzorgt academisch onderwijs voor de NLDA en verricht wetenschappelijk onderzoek binnen militaire wetenschappen, met een focus op strategische, operationele en tactische vraagstukken. De FMW draagt daarnaast bij aan de wetenschappelijke onderbouwing van militaire operaties en beleid.
Expertisecentrum Leiderschap Defensie (ECLD)
Richt zich op de ontwikkeling en ondersteuning van leiderschap binnen de krijgsmacht. Door middel van onderzoek, trainingen en advies helpt het ECLD defensiemedewerkers om effectieve leiders te worden.
Talencentrum Defensie (TCD)
Speelt een cruciale rol in het verbeteren van communicatievaardigheden die essentieel zijn voor internationale missies en samenwerkingen. Het TCD verzorgt taaltrainingen voor defensiepersoneel, houdt zich bezig met vertalen en levert operationele tolken.
De verschillende organisatieonderdelen van de NLDA worden ondersteund door een stafafdeling bedrijfsvoering.