Defensie krijgt verbeterd testmiddel tegen zelfgemaakte explosieven

Zelfgemaakte explosieven vormen een groot gevaar in missiegebieden. De zogenoemde Improvised Explosive Devices (IED’s) hebben Nederlandse militairen in onder meer Afghanistan het leven gekost. In 2021 krijgt Defensie een verbeterd meet en regelvoertuig die de stoorzenders (Jammers) tegen radio controlled IED’s valideert. Zo zijn militairen beter tegen dit soort dreigingen beschermt.

Het TESt Lane Analysis Mobile (TESLA-M) voertuig.
Het TESt Lane Analysis Mobile (TESLA-M) voertuig.

Dat zou moeten kunnen met behulp van het TESt Lane Analysis Mobile (TESLA-M) voertuig.
Dit gaat de firma Rohde & Schwarz Benelux uiterlijk medio volgend jaar leveren. Gisteren is dat contractueel vastgelegd.

Op afstand tot ontploffing

IED’s worden in de meeste gevallen op afstand tot ontploffing gebracht. Dat gebeurt via uiteenlopende draadloze technieken, variërend van mobiele telefoons tot deurbellen. Om de signalen ervan in een breed elektromagnetisch spectrum te onderdrukken, maakt Defensie voor zowel persoons- als voertuigbeveiliging gebruik van stoorzenders, Jammers genaamd. Deze apparatuur goed mogelijk programmeren en laten werken kan met behulp van de TESLA-M; een hoogwaardige mobiele meetopstelling waarmee diverse soorten Jammerconfiguraties zijn te beproeven.

Verfijnd

De state-of-the-art-meetinstrumenten worden geïnstalleerd in een 4x4 Mercedes Sprinter bestelwagen. Het initieel ontwerp van de TESLA-M wordt de komende maanden verder verfijnd. Dat gebeurt in samenwerking met de gebruikers vanuit het Defensie Expertise Centrum, DEC-IED en specialisten van TNO.