Defensie-uniformen krijgen 2e leven als haute couture

De Dutch Sustainable Fashion Week opende gisteren met een modeshow waar afgedankte Defensie-uniformen in waren verwerkt. De campagneweek moet mensen, van consument tot inkoper, activeren om voor duurzame mode te kiezen. Defensie zet sterk in op hergebruik en andere vormen van duurzame textielverwerking. Daarom ook is de Defensie Materieel Organisatie een partner van het evenement.

De openingsshow is de start van een week vol landelijke evenementen in samenwerking met circa 25 gemeenten. Meer dan 1.000 modewinkels brengen deze week hun meest duurzame kleding onder de aandacht van het winkelend publiek.

Hergebruik

Een belangrijk aandachtspunt binnen de branche is ‘circulaire mode’, gemaakt van oude kleding. Tijdens de opening showden mannequins dan ook haute couture gemaakt van  oude Defensiekleding. Modeontwerpster Mo Benchellal ontwierp hiermee een nieuwe collectie. Die werd aan het publiek getoond door zo’n 20 militairen op het Marine Etablissement Amsterdam.

Daarnaast lieten ongeveer 30 Defensiemedewerkers op de catwalk zien welke kleding en uitrusting er binnen Defensie allemaal wordt gedragen. Dit mede om te laten zien hoe divers de inzet van Defensie is.