Minister Hennis krijgt kledingadvies

De werknemers van de Biga Groep uit Zeist waren gisteren in alle staten. Het sociaal werkbedrijf kreeg bezoek van minister Jeanine Hennis-Plasschaert, die met eigen ogen wilde zien wat maatschappelijk verantwoord ondernemen inhoudt.

De Biga groep heeft sinds enkele maanden een vernieuwd contract om alle rijkskleding te sorteren voor hergebruik. Het gaat vooral om militaire spullen, zo'n 750.000 uitrustingstukken per jaar, die voor recycling in aanmerking komen. Hennis: “Het is van belang voor de veiligheid en het milieu dat Defensiekleding gecontroleerd retour komt en geschikt wordt gemaakt voor hergebruik. Het is een enorme plus dat we daarvoor een contract hebben afgesloten met de Biga Groep, die mensen met een arbeidsbeperking kansen biedt.”

Veel te winnen

Het Rijksbrede contract is in september afgesloten. Defensie levert in luitenant-kolonel Rob van Arnhem ook de categoriemanager bedrijfskleding Rijk. “Er valt meer te winnen dan geld alleen met dit contract”, zegt hij. “Tot voor kort lieten we voor zo’n €500.000 aan oude kleding gecontroleerd verbranden. Nu worden er vezels van gemaakt, die als nieuwe grondstof dienen.”

De minister kreeg van 4 bedrijven te zien wat het resultaat kan zijn van het recyclen van gebruikte kleding. Ze kreeg daarbij een poncho aangemeten en een vilten tas in handen.

‘Eer om op de ‘Afdeling Defensie’ te werken’

Bij Biga Groep werkt een team van 35 mensen 'met een afstand tot de arbeidsmarkt'  aan deze opdracht. Medewerker Martin: “Het werk is heel afwisselend. Het zijn heel veel verschillende artikelen die we moeten opzoeken in de computer. Soms vinden we ook persoonlijke dingen die weer netjes worden terug gebracht. Het is een hele eer om op de ‘afdeling Defensie’ te mogen werken en de minister nu te zien.”