Organisatie

“What is this?” vraagt de douanier, “this…not diplomatic.”

De bezoekerskamer op trainingslocatie Menila nabij Kirkuk in Noord-Irak is eigenlijk een voorraadkamer. Touw, batterijen, vuilniszakken en schoonmaakmiddelen vullen de grote kast aan de wand. In een stalen locker liggen patroonhouders, bestemd voor de 10 Kalasjnikovs die ernaast staan opgesteld in een geïmproviseerd wapenrek. Tussen de AK-47’s en de stapelbedden staat een tafel, waaraan ik mijn foto’s kan bewerken. We bevinden ons nu al ruim een week in Irak om de trainers van het CBMI in beeld te brengen.

Wie: sergeant-majoor Gerben van Es

Wat: senior fotograaf

Camera trekt aandacht douane

Een week eerder bij aankomst in Bagdad worden onze diplomatieke paspoorten gestempeld en lopen we door richting de bagageband. Dan word ik aangesproken door een Iraakse douanier. “You come with me now”. Of ik even mee wil lopen dus. Inmiddels is mijn handbagage door de scanner gegaan, en mijn camera’s zijn niet onopgemerkt gebleven.
What is this?” vraagt de douanier, druk gebarend met zijn handen. “This…not diplomatic.”

Ook de enorme camera van onze cameraman Richard is niet aan de aandacht ontsnapt. Redacteur Arjen komt er ook maar bij staan. Ik moet mijn rugzak weer openmaken voor controle. Ineens zijn mijn fotocamera’s kennelijk niet meer interessant genoeg. Dat vind ik wel zo prettig. Onverschillig kijkt de douanier me aan, terwijl hij een ‘wegwuifgebaartje’ maakt. “You!...oké…”

De camera van Richard is dan nog wel interessant. Samen wachten we nog 3 kwartier op een eindbaas. Richard moet enkele formulieren ondertekenen voordat we door kunnen naar onze overnachtingsplek.

Wapen, helm en kogelwerend vest

De volgende dag vliegen we naar camp Stephan in Erbil. Het valt me op dat er vrijwel niets is veranderd sinds mijn vorige bezoek in 2016. We worden ontvangen door Jack, de PAO. Dan worden we bewapend, krijgen een helm, een kogelwerend vest en worden gelegerd. Ons werk kan pas beginnen als er vervoer is naar trainingslocatie Atrush, in de buurt van Mosul. We moeten nog een nachtje geduld hebben.

Vergroot afbeelding Defensiefotograaf Gerben van Es fotografeert Peshmerga's tijdens training ruimen van bermbom.
Gerben fotografeert Iraakse militairen tijdens de training bermbom ruimen.

Iraakse militairen ruimen nepbom

Op camp Ronin bij Atrush bevinden zich zo’n 20 grenadiers van de luchtmobiele A-koningscompagnie uit Schaarsbergen, aangevuld met 4 collega’s van 43 Medcoy. Samen trainen ze Iraakse militairen om tegen IS te strijden. We volgen ze een dag. We maken voornamelijk beelden in een leslokaal, maar ook buiten. Zo wordt er een nep bermbom verstopt, die zij moeten vinden. Dat ‘vinden’ gaat eigenlijk niet zo verkeerd, maar aan de drills die daarop moeten volgen kan wel wat worden geschaafd.

Weer mogen de Nederlandse militairen niet herkenbaar in beeld komen en dat is steeds weer een uitdaging voor een beeldmaker. Je mist toch een behoorlijk stukje non-verbale communicatie als er geen gezichten in beeld mogen. Aan de fotograaf om hier extra creatief mee om te gaan. Gelukkig mogen de Iraakse militairen wel herkenbaar in beeld.

2 nachten brengen we op dit kamp door.

Vergroot afbeelding Peshmerga's tijdens training ruimen van bermbom.
De foto van Gerben.

Mariniers in Menila

We vervolgen onze reis naar Erbil, waar het wachten op vervoer naar Menila begint. Maar de lange rit naar Menila is adembenemend mooi en we worden er even vriendelijk ontvangen als op Atrush. Mariniers van 13 Raiding Squadron verzorgen hier dezelfde cursus aan Peshmerga strijders als hun luchtmobiele collega’s in het noorden.

Vandaag hebben de mariniers een schietdag, om de eigen vaardigheden op peil te houden. Morgen beginnen de lessen weer. En dan kunnen wij weer schieten. Beelden, wel te verstaan.

Groet van Gerben

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Beste Gerben, ik volg je weblog met belangstelling. Een van de weinige inkijkjes in een missie. TOP!

    Van: Marianne van der Linden | 16-03-2018, 16:01