Organisatie

Uniform mag weer aan. Goede zaak!

Onlangs werd het verbod op het dragen van een militair uniform in het openbaar opgeheven door onze minister. Goede zaak!

Wie: sergeant-majoor Gerben van Es

Wat: senior fotograaf

De afgelopen jaren kwam het zeer vaak voor dat ik een fotoklus had, en daarbij de gehele dag in burger moest lopen. Op zich niet vervelend, maar wel raar. Ik ben tenslotte militair. Maar het kon vaak niet anders. Het was op zijn minst erg omslachtig geweest om me op locatie te moeten omkleden, soms meerdere malen per dag. 

De keuze voor burgerkleding was dan ook gemakkelijk gemaakt. Zeker wanneer ik even een uurtje naar Den Haag moest, en vanuit de parkeergarage naar de redactie moest lopen.

Vanuit huis werken

Defensiefotografen werken vanuit huis wanneer ze niet in het buitenland zijn. Het scheelt de organisatie veel maandelijkse reiskosten. De fotograaf was immers al jaren vrijwel nooit meer op zijn bureau op bijvoorbeeld de vliegbasis. Kostbare ruimte stond minstens de helft van een jaar leeg, tot ongenoegen van de collega’s van de facilitaire dienst. Die hadden vaak plannen voor een full-time bezetting van het kantoor.

Tegenwoordig zijn er gelukkig veel flexplekken bijgekomen, in de stijl van de Kromhout Kazerne in Utrecht, maar dit terzijde.

"Alsof ik niet meer mocht laten zien waar ik voor stond."

Het werken vanuit huis heeft natuurlijk voordelen. Het is best wel een luxe dat ik mijn eigen tijd kan indelen, zolang de deadlines maar gehaald worden.

Vergroot afbeelding Belgische militairen met wapen in metrostation.
Beeld: ©Ritchie Sedeyn / www.mil.be
Belgische militairen met wapen zichtbaar in het straatbeeld.

Verbod veranderde veel

Het verbod op het dragen van een militair uniform in het openbaar heeft echter veel veranderd aan de wijze waarop ik de afgelopen jaren naar buiten toe ben getreden. Vele klussen vinden plaats in of nabij het openbare domein.

Ik heb het altijd al vreemd gevonden dat ik mijn uniform niet meer in het openbaar mocht dragen. Het voelde alsof ik niet meer mocht laten zien waar ik eigenlijk voor stond; alsof ik niet meer trots mocht zijn. Het moeten verbergen dat je een militair bent, alleen maar omdat een jong terroristje jaren geleden een oproep deed om een daad tegen ‘het Westen’ te stellen. Eigenlijk te zot voor woorden dat wij ons door een schoffie moeten laten intimideren. Maar da’s mijn mening.

"Overal om me heen militairen, patroonhouder geplaatst."

Veilig en vertrouwd?

Ik woon tegen de Belgische grens, en ben vaak in mijn dichtstbijzijnde grote stad te vinden: Antwerpen. Een paar weken geleden was ik daar nog in de Kinepolis om een film te pakken. Overal om me heen stonden militairen met FNC-geweren, patroonhouder geplaatst. Mijn vriendin was erg verbaasd. Mij gaf het vooral een veilig en vertrouwd gevoel. Maar misschien ben ik wel afgestompt. Hoe dan ook, het zal voor ons wel weer even wennen worden om het uniform weer wat vaker te dragen.

Opmerking slome fietser

Om eerlijk te zijn keek ik er ook even van op, toen ik een paar dagen geleden een collega in uniform zijn hondje zag uitlaten. Er kwam een slome fietser voorbij die het niet kon laten om “Hey, waar is die vijand dan??!” naar onze collega te roepen. Misschien moeten onze burgers er ook weer aan wennen.

Groet van Gerben

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

 • dat vind ik ook

  Van: jo | 20-04-2018, 13:18

 • Mooi dat het uniform weer mag worden gedragen.
  Nu nog zorgen dat het tenue in orde is.

  Van: Maarten | 04-04-2018, 10:30

 • Ik reis altijd in burgertenue. Waarom? Omdat ik me daar prettig bij voel en geen onnodige aandacht op mij (en mijn familie) wil vestigen. Ben ik daarom niet trots op wat ik doe? Absoluut niet, ik weet waar ik en de rest van mijn collega's voor staan. Dat is wat mij betreft voldoende.
  En daarnaast.... zolang er collega's als voddenbalen bij benzinestations staan te tanken, door supermarkten lopen of de hond uitlaten vraag ik me af wat dat de doorsnee burger voor beeld geeft over onze krijgsmacht.

  Van: Collega | 03-04-2018, 16:07

 • Ben het net als veel van mijn collega's eens dat we trots mogen zijn op ons uniform! Ik vind het dan ook een goede zaak dat wij weer als militair mogen reizen. Het gevoel van onveiligheid die mijn collega voelt ervaar ik niet. Ik noem als voorbeeld het reizen in burger van onze mensen in opleiding die allen voorzien zijn van een prachtige zwarte defensie tas. Een zeer herkenbare groep denk ik. Zouden wij dit toelaten als dit onveilig zou zijn? Naar mijn mening niet. Nogmaals laten we allemaal trots zijn op ons werk en dat op een positieve manier uitstralen naar de mensen in Nederland. En of u dat doet in uniform of in burger dat is aan u.

  Van: Collega Sergeant-Majoor | 03-04-2018, 14:56

 • Zeer verheugd was ik dat we als militairen weer "groen" mogen laten zien op straat en openbaar vervoer.
  Ons pak gaat mij niet beschermen maar mijn trots is vele malen groter dan evt. angst. Een wapen op de man zou naar mijn mening helemaal goed zijn. De reacties van de burgers doen mij goed en zijn positief. Ik hoop dat veel collega's weer in het "groen" gaan reizen en zich net als ik weer meer laten zien tussen de burgerbevolking.

  Van: Collega Adjudant | 03-04-2018, 11:35

 • Dit is inderdaad een mening. Ik ben het er totaal niet mee eens. Ik begrijp dat je Als fotograaf niet operationeel denkt maar denk nou eens aan je eigen(en fam) veiligheid... Als je denkt dat het gevaar geweken is ben je naïf. Je pak gaat je niet beschermen. De collega's in België hebben wapens op de man dat durven wij in Nederland niet (naast het feit dat jan kaas niet fatsoenlijk kan schieten door bezuinigingen). Je hond uit laten in uniform is ook een beetje vreemd, tenzij het je dienst hond is... mijn mening omkleden voor je(veilig) naar huis gaat want wat jij met je camera schiet zijn enkel foto's. Kleine tip, houdt het voortaan bij je voornaam...

  Van: Collega | 02-04-2018, 23:35

 • Goed dat militairen op straat weer in hun uniform mogen lopen, je mag daar als militair best wel trots op wezen.

  Van: D. Mast | 31-03-2018, 14:40