Organisatie

Speurhonden in de kelder

Ik word wakker, 5 minuten voordat de wekker gaat. Deze week sta ik op consignatie, maar ik ben gelukkig niet uit mijn bed gebeld om te reageren op een calamiteit.

Wie: sergeant-majoor Gerben van Es

Wat: senior fotograaf

Vergroot afbeelding Fotograaf Gerben van Es met camera in zijn hand.
Fotograaf Gerben van Es.

Ochtendritueel

Voordat ik onder de douche spring, check ik snel de berichten in mijn mailbox en in de apps op mijn telefoon. Zoals gebruikelijk ligt die op het nachtkastje. Er zijn geen nieuwe berichten bijgekomen, althans geen zinvolle.

Gauw prop ik nog een snelle jelle naar binnen en onder het genot van een bak koffie bekijk ik de journaals op NPO1 en RTL4. 

“Opstopping voor u”

Dan stap ik in mijn dienstvoertuig. Vandaag heb ik een klus in Den Haag, waar ik om 09.00 uur moet zijn. Ik neem hiervoor een ruime marge aan reistijd, omdat het verkeer op de route vanuit Bergen op Zoom op dit tijdstip altijd problematisch is, zowel via de A4 als over de A16. Om 07.15 uur start ik de auto.

"Alstublieft, uw opstopping, veel plezier ermee. Anders nog iets?"

Het is meteen raak als ik de oprit op kom: zeer langzaam rijdend verkeer. Omdat ik niet precies weet waar ik in Den Haag moet zijn, heb ik mijn navigatiesysteem ingeschakeld. Deze geeft hinderlijk vaak de melding “opstopping voor u”, waarbij de klemtoon en intonatie verkeerd ingesproken lijken te zijn. Het systeem brengt de melding alsof de files door mij zeer gewenst zijn. “Alstublieft, uw opstopping, veel plezier ermee. Anders nog iets?” Frivool en cynisch tegelijk.

Speurhonden marechaussee

De Koninklijke Marechaussee oefent vandaag met speurhonden bij het NATO Communications and Information Agency (NCIA). Samen met de beveiligers van het NCIA worden er in 2 ruimtes explosieven opgespoord, in een kelder en in een garage.

Uiteindelijk arriveer ik 09.10 uur op mijn bestemming; de briefing is dan nog niet begonnen. Redacteur Evert Brouwer staat op me te wachten. Samen met Conrad, een fotograaf van het NCIA.

Belichting inschatten

Voordat de oefening begint, bekijk ik nog even de kelder om mijn belichtingsomstandigheden in te kunnen schatten. Het is zeer donker en er is weinig hoofdruimte. Voeg hier een zenuwachtig bewegende snuffelhond aan toe, en je hebt als fotograaf een leuke uitdaging om een zowel technisch als vormgevend zinnenprikkelend beeld neer te zetten. 

"Het vereist een totaal andere kijk op vormgeving..."

Niet herkenbaar in beeld

Pas als ik in de briefing te horen krijg dat geen enkele collega van de marechaussee herkenbaar in beeld mag, denk ik: “Ah, nu is de uitdaging compleet”. Dat maakt de klus niet minder leuk overigens. Een uitdaging is immers geen enkel probleem.

Het is in deze tijd begrijpelijk dat bepaalde collega’s niet meer herkenbaar in beeld willen of kunnen. Het keer op keer fotograferen van ruggen en silhouetten van collega’s komt in mijn vakgebied daarom steeds vaker voor. Het vereist een totaal andere kijk op vormgeving, en helaas botst het vaak met de filosofie van de afdeling communicatie: een inkijkje bieden in de wereld van Defensie. Laten zien dat werken bij Defensie mensenwerk is, is een zeer wezenlijk onderdeel van deze filosofie.

Huiswerk

De klus verloopt verder prima. Als ik rond 13.00 uur weer naar huis rijd, heb ik geen opstoppingen.

Een groot deel van mijn werk moet dan nog beginnen. Wanneer ik de foto’s heb ingeladen, geselecteerd en bewerkt, staan ze tijdig op de server. Klaar voor publicatie later deze maand in KMarMagazine, het personeelsblad van de marechaussee.

Groet van Gerben

  • Marechaussee met speurhond in opslagkelder.
    Beeld: De opslagkelder als oefenplek voor de speurhond.

    De opslagkelder als oefenplek voor de speurhond.

  • Op het buitenterrein bij de NATO Communications and Information Agency.

  • De speurhond zoekt naar explosieven.

Meer weblogberichten

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • ik wil dat ook worden.

    Van: ismail | 11-02-2018, 11:17