Organisatie

'Gister hadden we vette actie!'

‘Jullie hadden hier gisteren moeten zijn, toen hadden we vette actie!’ Het is voor beeldmakers en redacteuren van het Mediacentrum Defensie een veelgehoorde quote. Sterker nog, het is eerder regel dan uitzondering. Het geeft aan dat er continu zaken zijn die veranderen, hoe secuur we iets ook voorbereiden. En daar passen wij ons op aan. Defensie is een dynamisch bedrijf.

Wie: sergeant-majoor Gerben van Es

Wat: senior fotograaf

Duidelijk doel voor ogen

Ik heb onze redacteur Jack in Den Haag opgehaald, en ben met hem helemaal naar het oosten van Duitsland gereden om de gecombineerde Duits-Nederlandse oefening Peacock Supremacy vast te leggen (een gevechtsoefening ter voorbereiding voor inzet in de NAVO-flitsmacht, red.). Een rit van 7 uur. We zijn speciaal deze week gekomen, omdat de eenheid aangaf dat er de week erna geen tijd is om ons te begeleiden.

"Ik moet alle zeilen bijzetten om de correcte tijden en diafragma’s in te stellen."

Vergroot afbeelding Militair in bos ligt achter Minimi-licht machinegeweer.
Militair van 43 Gemechaniseerde Brigade achter Minimi-licht machinegeweer.

Ons specifieke doel is om de samenwerking tussen de Leopardtanks en de CV90’s  met pantserinfanterie op een spectaculaire manier in beeld te brengen. De avond van onze aankomst in Klietz melden we ons bij een contactpersoon op de kleine kazerne. We worden hartelijk ontvangen met een bekertje koffie.

Ai, de plannen wijzigen

‘Oh… euh, nee… dat met die tanks gaat niet lukken jongens’, zegt een adjudant nadat we onze intenties hebben geopenbaard. ‘We hebben deze week sowieso de oefening wat moeten aanpassen. Maar er zijn enkele eenheden in het veld die op pelotonsniveau aan het oefenen zijn. Daar kunnen we jullie morgen wel even naartoe brengen om te kijken wat ze aan het doen zijn’.

Hij vervolgt: ‘Volgende week zijn er weer acties gepland met de Leopards, maar dan zijn jullie weer weg toch…?’

Jack en ik kijken elkaar even aan. We vertellen dat dit wel vaker voorkomt, en dat we gewoon gaan roeien met de riemen die we hebben. ‘We maken er weer wat moois van’, vertellen we. Het is niet anders. Het feit dat deze eenheid van 43 Mechbrig ons zo enthousiast ontvangt maakt al een hoop goed.

Vergroot afbeelding Militairen stappen achterin CV90.
Als CV90-infanteriegevechtsvoertuig voorrijdt, stijgen de militairen in.

Een kwartier vechten

De volgende dag nemen we eerst een kijkje bij het afladen van de Leopards van de trein. Daarna gaan we het veld in, en vinden een peloton dat zojuist verdedigende posities heeft ingenomen in een bosrand. Ik ben er op tijd bij als de ‘vijand’ de aanval inzet.

"Er staan een Leopard 2A6 en een CV90 voor ons klaar."

Een kwartier lang kan ik foto’s maken van het gevecht. Het is al vrij laat op de middag, en de zon staat laag. De pantserinfanteristen bevinden zich tijdens het gevecht in een donker bos, en bewegen snel en onvoorspelbaar. Ik moet alle zeilen bijzetten om de correcte tijden en diafragma’s in te stellen, terwijl ik achter de mannen aan ren. Hierbij moet ik ook rekening houden met de juiste compositie en met het juiste moment. Het moet gewoon kloppen, want ik weet nu al dat deze actie het zwaartepunt van deze gehele trip zal zijn. Het kwartier is sneller voorbij dan ik zou willen. 

Ik hoor het geluid van zware CV90-motoren naderen. De mannen stijgen in hun pantsers en zijn weg voor ik daar erg in heb.

Vergroot afbeelding Leopard 2A6 en CV90 samen op oefenterrein.
Duitse Leopard 2A6-gevechtstank en daarachter een Nederlands CV90-infanteriegevechtsvoertuig.

Toch nog…

Tijdens onze laatste dag in Duitsland komt alles toch nog op zijn pootjes terecht. In een poging om ons tegemoet te komen staan er een Leopard 2A6 en een CV90 voor ons klaar, zodat ik ze tezamen kan fotograferen. Natuurlijk had ik ze liever voluit in actie gezien, maar naar omstandigheden is dit toch een opsteker. 43 Mechbrig bedankt! Missie geslaagd.

Groet van Gerben

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

 • ik wil ook bij defensie werken als ik groot ben

  Van: delano | 05-03-2018, 19:01

 • Geweldig, zo'n Leopard 2 A6M van een Duits tankbataljon.
  Daar zal de potentiële tegenstander echt van opkijken.

  Van: E.J. Schoemaker | 01-03-2018, 11:51

 • Uiteindelijk heb je nog mooie plaatjes kunnen schieten, goed dat jullie toch de moeite nemen om goed verhaal te maken! Jullie kunnen altijd bij ons aan kloppen voor nog meer binationale samenwerking foto's!

  Van: Adjudant sectie 3 45 Painfbat | 28-02-2018, 19:54

 • Zo herkenbaar, ook voor ons. Het geeft de dynamiek weer van een oefening. Beter dan vasthouden aan een plan dat maanden eerder is gemaakt. Adapt and overcome.

  Gerard
  Dutch Defence Press

  Van: Gerard van Oosbree | 27-02-2018, 12:59

 • Ha Gerben! Heel graag gedaan. Leuk artikel geworden met prachtige foto's. Bedankt voor je bezoek en tot een volgende keer!

  Van: 43 Gemechaniseerde Brigade | 27-02-2018, 11:36