Organisatie

Buitenspelen

Als Defensiefotograaf heb ik zeer regelmatig opdrachten in het buitenland. Het is een veelzijdige baan waarbij ik veel verschillende mensen en taken van de krijgsmacht tegenkom. Van onderzeebootcommandant tot loadmaster op een Chinook-transporthelikopter. Van een feestelijke ceremonie tot grote humanitaire ramp en alles daar tussenin.

Wie: sergeant-majoor Gerben van Es

Wat: senior fotograaf

Veel van huis

6 maanden per jaar van huis zijn is geen uitzondering. Dat zijn dan geen aaneengesloten maanden meer zoals ik dat vroeger regelmatig meemaakte als combatfotograaf tijdens missies in bijvoorbeeld Irak of Afghanistan. Tegenwoordig ben ik 1 week, soms 2 of 3 en een enkele keer langer dan een maand in een inzetgebied. Daar fotografeer ik de werkzaamheden van onze collega’s. Maar alles bij elkaar tikt het dus wel lekker aan.

Rustige maand

De afgelopen maand is het echter redelijk rustig op fotogebied. Niet dat er bij Defensie weinig gebeurt, maar er zijn toevallig even wat minder aanvragen voor grote fotoklussen binnengekomen.

En dat geeft mij weer de kans om mijn administratie op orde te brengen. Nieuw fotoapparatuur ophalen en instellen. Mijn dentalfit (tandartscontrole red.) en vaccinaties op peil houden, enkele visa regelen voor komende klussen hier ver vandaan en….om te sporten.

Vergroot afbeelding Fotograaf Gerben van Es met Umberto Tan
Met Umberto Tan tijdens de uitreiking van de Zilveren Camera

Zilveren Camera

Een van de voordelen van thuiswerken is dat je je eigen tijd kunt indelen en dat je dus ook niet persé op of rond een kazerne hoeft te sporten.

Tijdens mijn hardlooprondje in de bossen van landgoed Lievensberg in Bergen op Zoom dwalen mijn gedachten even af naar Hilversum, waar op 3 februari de Zilveren Camera werd uitgereikt.
 

De jury had mijn foto genomineerd in de categorie ‘nieuws internationaal enkel’. Wat ik hier wel cool aan vond was dat mijn foto niet rond een groot internationaal wereldschokkend event was geschoten, maar gewoon tijdens een NAVO-oefening in Litouwen. Oftewel, het was de jury puur om het beeld te doen.

Vergroot afbeelding Genomineerde foto van Gerben Van Es.
De genomineerde foto

Op de foto zijn 2 Duitse militairen te zien die bij een Wiesel staan. Dat is een klein pantservoertuig. De mannen zijn donker gecamoufleerd en staan in de achtertuin van een Litouwse familie. Zij staat verderop in de tuin met mobieltjes een groots opgezette rivieroversteek te fotograferen. Het licht valt mooi op de burgers en op de tuin. Het geheel heeft een ietwat surrealistisch karakter.

Meestal ben ik bij dat soort oefeningen lekker vrij in beweging, maar deze foto maakte ik vanuit een persvak. Daar stond ik samen met tientallen andere fotografen en cameramensen. Allemaal gezellig een geel hesje aan met de tekst ‘MEDIA’ achterop. Lekker herkenbaar.

Maar waar alle anderen de rivieroversteek stonden vast te leggen keek ik even de andere kant op. En in dit geval leverde dat winst op.

Ik werd 3e in de categorie ‘nieuws internationaal enkel’. Winnaar van de Zilveren Camera is Chris Keulen met een serie 'kwetsbare liefde'.

Op naar de volgende klus

Eenmaal thuis van mijn rondje joggen blijk ik een nieuwe klus te hebben. In mijn mailbox is te lezen dat ik ben ingedeeld om deze week de oefening ‘Peacock Supremacy’ in Duitsland vast te leggen. Ik kan een kleine glimlach niet onderdrukken. Buitenspelen…hier doe ik het voor.

Groet van Gerben

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Prachtige foto. Compositie is mooi! Het licht geeft een mooi effect naar achter, waardoor kleuren extra worden benadrukt. Mooi!!!!

    Van: Meindert Sassen | 19-02-2018, 14:18