‘Bazen van Morgen’ nemen even commando Defensie over

Defensie stond gisteren even onder heel jong commando. Enkele scholieren namen onder het mom van het evenement ‘Baas van Morgen’ heel even de taken over van onder anderen Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots.

Vergroot afbeelding 2 militairen met 2 kinderen.
Viceadmiraal Boots (rechts) gaf 2 'bazen van morgen' een rondleiding.

De admiraal gaf de leerlingen Ravza (12) en Iyed (13) een rondleiding op het ministerie. Daar kregen zij een presentatie over hoe missies tot stand komen. Ook gingen de leerlingen in gesprek over ervaringen van vrouwen en kinderen in oorlogsgebieden. Zij kregen bijvoorbeeld te horen hoe Defensie hiermee omgaat. De dag werd afgesloten bij de mariniers op de Van Ghentkazerne in Rotterdam.

Boots: “Ik ben blij dat we vanuit Defensie een bijdrage kunnen leveren aan dit waardevolle evenement. Deze leerlingen hebben bij ons kennis en ervaring opgedaan die ze later goed kunnen gebruiken als ze de arbeidsmarkt op gaan.”

Vergroot afbeelding Een militairen met een kind.
Luitenant-generaal Verbeek kreeg naamgenoot Mario op bezoek.

Ook bezoek in Utrecht

In Utrecht kreeg luitenant-generaal Mario Verbeek van het Defensie Ondersteuningscommando bezoek van naamgenoot Mario (15). Zij bezochten onder meer het calamiteitenhospitaal. De Dienst Speciale Interventies hield daar een oefening. Ook gingen zij langs bij het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG) in Doorn.

Verbeek zag hoe het voor beide partijen een leerzame dag was. “Mario heeft laten zien hoe hij het verschil kan maken door wat hij zegt, vraagt en doet. Dat geeft beide kanten veel energie. Wij hebben ook van Mario kunnen leren. Bijvoorbeeld door vragen te stellen die uit je hart komen en niet te lang na te denken. Gewoon vragen wat je bezig houdt.”

Achtste keer

‘Baas van Morgen’ werd voor de achtste keer gehouden. Het is een initiatief van JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren. In totaal namen ruim 400 kinderen tussen de 10 en 17 jaar oud de baan over van 309 Nederlandse CEO’s, politici en directeuren.

Behalve bij Defensie schoven zij onder meer aan bij verschillende grote bedrijven als ABN Amro, Rabobank, DHL Expres, Nationale Nederlanden en Bol.com. De kinderen deden hier bijvoorbeeld mee aan vergaderingen en spraken met medewerkers.

Samenwerking

Defensie en JINC werken samen om jongeren met een sociaal economische achterstand beter zicht te laten krijgen op hun toekomst mogelijkheden. Door middel van activiteiten als Baas van Morgen, Bliksemstages, Sollicitatietrainingen en Carrière Coach werken defensiecollega’s door de gehele organisatie mee aan de ontwikkeling van deze jongeren. Hierdoor kunnen ze betere (studie) keuzes maken, nemen hun kansen op de arbeidsmarkt toe en wordt hun eigenwaarde vergroot.

Defensie levert daarmee niet alleen een bijdrage aan een maatschappelijk probleem, maar werkt daarmee ook indirect aan de eigen toekomstvastheid. Per slot van rekening kunnen goed opgeleide en gemotiveerde jongeren de toekomstige medewerkers van Defensie worden. Geïnteresseerd om ook een bijdrage te leveren? Mail dan naar inclusiviteit@mindef.nl voor meer informatie.