Defensiefotografen winnen prestigieuze prijzen

Sergeant Aaron Zwaal en sergeant-majoor Hille Hillinga hebben 3 prijzen en een eervolle vermelding in de wacht gesleept bij de ‘Military Visual Awards’. Een 3-koppige jury kiest bij deze prestigieuze Amerikaanse fotowedstrijd de beste militaire foto’s en video’s ter wereld. Zwaal en Hillinga zijn combat fotografen bij het Mediacentrum Defensie.

Vergroot afbeelding Marinepersoneel in witte uniformen lopen over een zandduin in de woestijn.
De winnende foto in de categorie ‘Feature’ van Aaron Zwaal.

Zwaal won de 1e prijs in de categorie ‘Feature’. Hierbij gaat het om een verhalende foto, niet nieuws gerelateerd. Denk aan een situatie met een sterk menselijk aspect of een frisse kijk op een alledaagse gebeurtenis.

Zwaal nam de winnende foto in de woestijn bij Dubai. Hij was daar tijdens een havenbezoek van Zr.Ms. De Ruyter in maart 2020. Het luchtverdedigings- en commandofregat patrouilleerde op dat moment vanwege internationale spanningen in de Straat van Hormuz.

Vergroot afbeelding Een militair schept sneeuw.
1 van de foto's uit de reeks waarmee Hille Hillinga de gedeeld 3e plek behaalde.

Gedeeld 3e

Daarnaast behaalden de 2 fotografen een gedeeld 3e plek in de categorie ‘Picture Story’. Zwaal maakte een fotoverhaal in Litouwen. Nederlandse militairen namen hier met het Pantserhouwitser 155-mm geschut deel aan de enhanced Forward Presence. Hij deelt de 3e plek met Hillinga. Die scoorde met 10 foto’s van een bergtraining van 13 Lichte Brigade in Oostenrijk.

Hillinga won daarnaast de 2e prijs in de categorie ‘Illustrative’. Dit zijn foto’s gemaakt om een thema, concept of idee over te brengen. Hillinga, die vorig jaar ook in de prijzen viel, kreeg daarnaast een eervolle vermelding in de categorie ‘Pictorial’.

Lees voor reacties van de winnaars en (een link naar) alle foto’s het artikel in de Defensiekrant.