Oudste luchtfoto’s in ‘Nederland uit de lucht geschoten’

In de boekhandel ligt vanaf vandaag ‘Nederland uit de lucht geschoten’. De editie is samengesteld door Judith Moortgat en bevat vele luchtfoto’s uit de periode 1916-1939. Het zijn de oudste luchtfoto’s van Nederland die er zijn. Minister Ank Bijleveld-Schouten kreeg vandaag het 1e exemplaar tijdens de presentatie op het ministerie Den Haag.

Dordrecht bezien vanuit de lucht in mei 1935.
Beeld: Dordrecht bezien vanuit de lucht, mei 1935.

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH, onderdeel Defensie Ondersteuningscommando) stuitte 2 jaar geleden bij toeval op de ruim 3.000 vooroorlogse luchtfoto’s. Ze lagen onder een dikke stoflaag in het eigen archief. Het was even uitzoeken wat er op de foto’s stond en waar deze waren genomen. Maar het resultaat mag er zijn: een 400 pagina’s tellend standaardwerk dat op de koffietafel niet misstaat.

Een Fokker C1-verkenningsvliegtuig met achterin staand een luchtwaarnemer van de Luchtvaartafdeeling (1921-1935).
Een Fokker C1-verkenningsvliegtuig met achterin staand een luchtwaarnemer van de Luchtvaartafdeeling (1921-1935).

Pionieren

De luchtfoto’s tonen onder meer het landschap, gemeenten en (militaire) infrastructuur van Nederland van voor de Tweede Wereldoorlog. Het is een selectie uit het werk van pioniers, die hun werk vanuit de lucht vaak in barre omstandigheden moesten verrichten.

Zo is bijvoorbeeld te zien hoe mannen gekleed in bontjassen en wollen bivakmutsen op grote hoogte foto’s nemen met een luchtcamera. De foto’s zijn stuk voor stuk opzienbarend scherp.

‘Nederland uit de lucht geschoten’ is verkrijgbaar in de boekhandel en online en kost € 45 (Boom uitgevers, ISBN 9789024430222).