Hoog bezoek bij eenheden in binnen- en buitenland

Kerstmis vieren op missie, in het Afghaanse Mazar-e-Sharif. Dat is toch net even wat anders dan thuis bij familie, terwijl er hamburgertjes spetteren op het gourmetstel. “Dit wordt een kerst die jullie niet snel vergeten”, zei Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen.

Luitenant-generaal Martin Wijnen spreekt militairen toe op Camp Holland in Mazar-e Sharif.
Generaal Wijnen spreekt militairen toe in de Lion's Rock in Camp Holland.

Heilige nacht in Mazar

De generaal was gisteren op bezoek bij Nederlandse militairen die deelnemen aan de missie Resolute Support. “Je bent ver weg van familie en vrienden en zij missen jullie”, aldus Wijnen. “Dat maakt het bijzonder. Maar het is ook belangrijk dat de missie doorgaat.”

Luitenant-generaal Martin Wijnen in gesprek met militairen in Mazar-e Sharif.
De generaal laat zich door de medische compagnie bijpraten.

Uitdagingen

Samen met landmachtadjudant Ad Koevoets kreeg de generaal gisteren en vandaag in sneltreinvaart een indruk van de Nederlandse bijdrage aan de missie in Afghanistan. Ze hoorden meer over het werk van de Nederlanders in de multinationale Force Protection compagnie en de medische compagnie. Ook hoorde hij van de Nederlandse adviseurs, die commandanten van Afghaanse leger- en politie-eenheden trainen en adviseren, tegen welke uitdagingen ze aanlopen. Zo is het lastig om de gelijkheid van mannen en vrouwen goed op de agenda te krijgen, aldus een van de genderadviseurs.

‘Nederlandsheid’

“De mensen zitten goed in hun vel”, zegt Wijnen op weg naar het vliegtuig, klaar om richting Nederland te vliegen. “Ik zag een hoop ‘Nederlandsheid’, dus improviseren, nieuwe dingen op poten zetten. Met weinig middelen het maximale eruit halen. Ik ga met een goed gevoel naar huis.”

Minister Ank Bijleveld loopt tussen 2 marechaussees op Schiphol.
Minister Ank Bijleveld bezoekt vlak voor kerst de marechaussee op Schiphol.

Dag en nacht paraat

Tijdens de feestdagen werken niet alleen de collega’s op missie en oefening in het buitenland door. Ook in Nederland is het ministerie 24 uur per dag in bedrijf. Minister Bijleveld bezocht daarom vandaag de meldkamer van de Defensie Bewaking en Beveiligingsorganisatie en de OPS-room van het JIVC in Stroe. Daarna reed zij door naar de marechaussee op Schiphol om te spreken met de mensen die daar ook de komende week dag en nacht paraat zijn. Zij eindigde haar bezoek bij het Defensie Operationeel Centrum in Den Haag, waar onder meer contact wordt gehouden met de missies in het buitenland.

Staatssecretaris Visser bekijkt een meldkamer.
Staatssecretaris Visser in het Situatiecentrum van de landmacht in Utrecht.

Revalidatiecentrum

Staatssecretaris Visser bezocht de 24-uurs eenheden van de Brigade Objectbeveiliging bij het paleis Noordeinde in Den Haag en reed vervolgens naar de EOD in Soesterberg. Op de Kromhoutkazerne was ze te gast bij Situatiecentrum van de landmacht waar ze uitleg kreeg over onder meer de activiteiten van SITCEN. Bij het Militair Revalidatie Centrum in Doorn sprak Visser met collega’s over de zorg die zij militairen bieden.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer tussen de mannen en vrouwen van de NAVO-missie Enhanced Forward Presence in Litouwen.
Admiraal Bauer bracht 2 dagen door tussen de mannen en vrouwen van de NAVO-missie Enhanced Forward Presence in Litouwen.

EFP ook tijdens kerst waakzaam

Te midden van de bijna 215 Nederlandse mannen en vrouwen op missie in Litouwen sprak Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer zijn trots uit over hun professionaliteit en inzet, ook tijdens deze dagen die zij verwijderd van hun dierbaren doorbrengen. 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene blijkt voor de multinationale gemechaniseerde brigade Iron Wolf  van grote waarde door hun specifieke kennis van het lichte optreden, getuige de inzet van deze infanteristen in het zwaartepunt tijdens een grote oefening. Bauer bezocht in de laatste 2 dagen ook de medische role 1 waar hij door de arts en medisch planner werd bijgepraat over hun werk en uitdagingen. “De Nederlandse bijdrage wordt enorm gewaardeerd door al onze partners. Met onze aanwezigheid en die van onze NAVO-bondgenoten demonstreren wij onze vastberadenheid en bereidheid ons gemeenschappelijk grondgebied te verdedigen. Ik kijk terug op een mooi bezoek en wens eenieder fijne dagen en tot volgend jaar!”