Ondersteuners helpen Amerikaanse eenheden Nederland door (video)

2 grote Amerikaanse legereenheden verplaatsen zich deze weken door Nederland. Het gaat om 5.200 militairen, 85 Abrams-gevechtstanks, 58 helikopters en honderden andere voertuigen en uitrustingsstukken. Achter de schermen maakt een groot aantal bedrijven van het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO) deze verplaatsing door Nederland mogelijk.

Man met speurhond bij spoorwegwagon.
Defensie zorgt voor de veiligheid tijdens de verplaatsing.

Het gaat om de gelijktijdige verplaatsing van 2 Amerikaanse eenheden. 3.500 militairen en tanks van de 2nd Armoured Brigade komen uit Fort Hood in Texas en gaan naar Duitsland. Tegelijkertijd gaat een Amerikaanse helikoptereenheid van 1.700 militairen in tegengestelde richting van Duitsland naar de Verenigde Staten. 80 Blackhawks, Apaches en Chinooks vliegen via Vliegbasis Eindhoven naar de Botlek in het Rotterdamse havengebied. Van daar gaan de heli’s per schip naar hun thuisbasis in Fort Riley.

Met name de overvliegende helikopters worden door heel veel inwoners gezien. Wat veel minder mensen meekrijgen, is dat deze operatie mogelijk wordt gemaakt dankzij verschillende DOSCO-bedrijven. Zo verblijven Amerikaanse militairen op de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot tijdens het verplaatsen van de heli’s van Eindhoven naar Rotterdam.

Video: hoe Defensie helpt bij Amerikaanse verplaatsingen

Hoe het Defensie Ondersteuningscommando helpt bij Amerikaanse verplaatsingen

Onderdak

Locatiemanager van het FBD in Oirschot, de Majoor Peet Feddema is  tijdens de ze operatie “Commandant Logistic Support Area”. Hij zorgt ervoor dat de Amerikanen in Oirschot een natje en een droogje krijgen. “Het gaat om 155 mensen. Het lastige is alleen dat we niet weten hoeveel er dagelijks komen. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat ze altijd terecht kunnen. Daarvoor moet je niet alleen een legeringsgebouw vrijmaken en Paresto inseinen, maar ook zorgen voor schoonmaak, schoon beddengoed en extra afvalcontainers. Hier zijn dus allemaal DOSCO-bedrijven bij betrokken.”

De Amerikanen komen uit het Duitse Illesheim en maken onderweg naar de Rotterdamse haven een tussenstop op Vliegbasis Eindhoven. Daar worden reparaties en onderhoud uitgevoerd en worden de toestellen zoveel mogelijk klaargemaakt voor het scheepstransport. Feddema: “Ik verwacht dat ze zaterdag klaar zijn en dan lopen we maandag samen door het gebouw voor de oplevering. Dan zorgen wij ervoor dat alles weer netjes in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht.”

Rijen Amerikaanse voertuigen.
Rijen Amerikaanse voertuigen in de haven van Rotterdam.

Beveiliging haventerreinen

2nd Armoured Brigade komt per schip aan in Vlissingen. Deze gaat door Nederland over de weg, per trein en voor het eerst ook met binnenvaartschepen. Ook deze eenheid ondersteunt DOSCO. Op Woensdrecht zorgt de Commandant Logistic Area voor dezelfde voorzieningen als in Oirschot. En dan is er nog het beveiligingspersoneel van de landmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie. Dat beveiligt onder meer de haventerreinen in Rotterdam en Vlissingen. Daarnaast levert Defensie brandstof en vervoert een deel van het Amerikaanse materieel met vrachtwagens.

Toenemende spanningen

De Defensie-inzet valt onder de zogenoemde host nation support. Hierbij ondersteunen bondgenoten elkaar bij militaire verplaatsingen over elkaars grondgebied. Het transport volgt uit de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa. Die is het afgelopen jaar vergroot vanwege de toenemende geopolitieke spanningen met Rusland.