Interne Defensiebedrijven onder nieuwe leiding (video)

De meer dan 40 interne bedrijven die de Defensieorganisatie ondersteunen hebben een nieuwe leider. Luitenant-generaal Mario Verbeek kreeg vandaag het bevel over het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO). Tijdens een ceremoniële commandowisseling met militaire muziek nam hij de taken over van zijn ranggenoot Emile van Duren. De plechtigheid speelde zich af op de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

Luitenant-generaal Emile van Duren draagt vaandel over aan luitenant-generaal Mario Verbeet.
Luitenant-generaal Van Duren (l) draagt het commando over aan ranggenoot Verbeek.

“Ondersteunen is onze missie! Wij zijn altijd en overal waar de krijgsmacht wordt ingezet zodat marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee hun primaire taken kunnen uitvoeren”, schetste Verbeek. “De vakmensen van het DOSCO zijn als het goed is bijna onzichtbaar maar vooral onmisbaar aanwezig. Ik kijk uit naar de samenwerking”, zei de nieuwe commandant. Hij doelde daarmee niet alleen op de meer dan 8.500 militairen en burgers van zijn ondersteunende bedrijven, maar ook op de ‘klanten’ overal binnen de krijgsmacht.

Video: Interne Defensiebedrijven onder nieuwe leiding

Interne Defensiebedrijven onder nieuwe leiding

Loyaliteit

Van Duren keek terug op zijn jaren als commandant. “Ik ben ongelooflijk trots op de mannen en vrouwen van DOSCO. Op jullie inzet, op jullie vakmanschap, op jullie professionaliteit, op jullie doorzettingsvermogen, op jullie loyaliteit, op jullie creativiteit. Het was een eer en genoegen.” Hij had ook een boodschap voor zijn opvolger. “Wees zuinig op de mensen in deze mooie organisatie. Maar dat is jou wel toevertrouwd.”

Minister Ank Bijleveld speldt Koninklijke onderscheiding op bij luitenant-generaal Emile van Duren.
Koninklijke onderscheiding voor de vertrekkende commandant.

Onderscheiding

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten verraste Van Duren tijdens de ceremonie met een Koninklijke onderscheiding. “Vanwege uw ongelofelijke inzet voor Defensie gedurende 39 jaar. Vanwege de verbindingen die u steeds weer wist te leggen. En voor de vernieuwende manier waarop u in al uw functies te werk ging, heeft het Zijne Majesteit dan ook behaagd u te benoemen als Officier in de Orde van Oranje Nassau, met de zwaarden. Van harte!”

DOSCO

Het Defensie Ondersteuningscommando zorgt onder meer voor personele diensten, opleidingen, huisvesting, vastgoed, catering, beveiliging, bewaking, gezondheidszorg, logistiek en transport. Dit gebeurt vanuit de kernwaarden: betrouwbaarheid, vakmanschap en samenwerking.