50e klas medisch geschoolde reservisten afgestudeerd

Voor de 50e keer studeerde vandaag aan de Nederlandse Defensieacademie een klas met medisch specialisten af. In het dagelijks leven werken ze in ziekenhuizen in Arnhem, Enschede, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht  en Veldhoven. In 6 weken zijn ze klaargestoomd voor een leven als reservist.

Saluerende militairen.
De afgestudeerde medisch specialisten.

Het gaat om 11 reservisten. Het grootste aantal wordt aangesteld bij de landmacht en een enkeling bij de marine en bij de luchtmacht. Tijdens de opleiding kregen de specialisten een militaire opleiding, gingen op bivak, namen een kijkje bij de marine en bezochten geneeskundige eenheden van de krijgsmacht.

Samenwerking

Defensie werkt samen met 12 ziekenhuizen in Nederland. Hier gaan de militair medisch specialisten van Defensie aan de slag als zij niet op uitzending zijn. Deze medewerkers werken bovenop de normale personeelsformatie van het ziekenhuis. De reservisten gaan maximaal 4,5 maand op uitzending of oefening in 1,5 jaar. De rest van de tijd beschikt het ziekenhuis over deze (extra) medewerkers.

Daarnaast leveren de ziekenhuizen ook medisch personeel aan Defensie. Een relatieziekenhuis stelt 2 eigen teams beschikbaar tegenover 1 Defensieteam. Deze ‘wederkerige’ medewerkers gaan maximaal 6 weken per 1,5 jaar op uitzending of oefening.

Zelfstandig en veelzijdig

De medisch specialisten behandelen in een uitzendgebied vaak andere ziektes en verwondingen dan in Nederland. Zo zien ze regelmatig patiënten met schot-, steek- of snijwonden, maar ook botbreuken of een blindedarmontsteking. De specialisten zijn vaak breed inzetbaar. Ze hebben veel taken en verantwoordelijkheden en werken erg zelfstandig.  Tijdens een uitzending zijn er weinig andere specialisten aanwezig, aan wie zij advies en hulp kunnen vragen. Daarom is de samenwerking met de rest van het medisch team zeer belangrijk. In een uitzendgebied zijn de leden volledig op elkaar aangewezen.

Het werk is tijdens een uitzending anders dan in Nederland. Het is afwisselend en vaak druk. De specialisten zijn 24 uur per dag beschikbaar en moeten flexibel zijn, improviseren, snel handelen en onder druk werken. Daarnaast beschikt de specialist over beperkte middelen.

De Nederlandse Defensie Academie en het Instituut voor samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen zijn onderdeel van het Defensie Ondersteuningscommando.