Britse transporten trekken door Nederland

De Britse Black Rats, de 4e Infanterie Brigade uit Catterick Garrison in Noordoost-Engeland, trekken deze week door Nederland. De 1.000 militairen en hun 500 voertuigen komen in Hoek van Holland met de veerboot aan. Hun reis eindigt in Noorwegen waar ze meedoen aan de grote NAVO-oefening Trident Juncture.

Ze rijden van Hoek van Holland via Rotterdam en Utrecht naar Legerplaats Stroe bij Apeldoorn. Daar tanken de Britse konvooien bij om daarna via Oldenzaal de Duitse grens over te gaan. Het Defensie Ondersteuningscommando levert naast brandstof ook maaltijden en onderdak voor Britse kwartiermakers die de tocht eerder voorbereidden. Op verzoek van Groot-Brittannië helpt Nederland bij de verplaatsing: de zogenoemde host nation support. Defensie werkt voor het wegtransport nauw samen met Rijkswaterstaat.

Britse voertuigen rijden door de haven van Hoek van Holland.
Britse Foxhounds

Onbekende voertuigen

De Black Rats vormen een flexibele lichte brigade met wielvoertuigen. Dit zijn voor Nederland onbekende voertuigen zoals de Foxhound, Husky en MAN-trucks. Met de verplaatsing over ruim 2.500 kilometer naar Centraal-Noorwegen, oefent de brigade meteen een snelle wegverplaatsing over grote afstand.

Sneller verplaatsen

Militaire transporten door Europa worden bemoeilijkt door allerlei wetten en regels. Op initiatief van Nederland wil de NAVO daarom samen met de EU de militaire mobiliteit verbeteren, zodat snelle verplaatsingen mogelijk zijn. De 'militaire snelweg' is 1 van de 17 projecten waaraan 25 EU-lidstaten meedoen.

Een Brits konvooi op de A20.
Een Brits konvooi op de A20.

Trident Juncture

De NAVO-oefening Trident Juncture 2018 duurt tot in november. Bijna 50.000 militairen uit 30 landen, waaronder enkele NAVO-partnerlanden doen mee. Amerika voegde deze week nog een vliegdekschip toe aan de oefening. De NAVO test de inzet van de snelle reactiemacht.

De oefening toont het vermogen en de vastberadenheid van de NAVO om het grondgebied van de alliantie te verdedigen als dat nodig is. Nederland levert ruim 2.200 militairen van alle krijgsmachtdelen voor de oefening.