Defensie krijgt warm onthaal tijdens Canal Parade

Enthousiast gejuich, talloze opgestoken duimen en vooral véél applaus. Ook dit jaar trok de boot van Defensie weer de nodige bekijks tijdens de Canal Parade in Amsterdam.

Maar liefst 116 militairen en hun burgercollega's voeren vandaag mee op het vrolijk uitgedoste vaartuig.

Tussen de verschillende bruggen werd, geheel volgens het thema ‘Salute our Heroes’, door het publiek langs de kant met oorverdovend applaus respect getoond voor de saluerende militairen.

Plek voor iedereen

Hartverwarmend, vindt vice-admiraal Arie Jan de Waard, directeur van de Defensie Materieel Organisatie. “Zo mooi om dit te ervaren. Trots zijn op wie je bent en wat je doet, daar gaat het om. Deze dag is een steun in de rug voor alle medewerkers van de krijgsmacht. Ik ben er onwijs trots op dat we kunnen laten zien dat er bij Defensie plek is voor íedereen. Sekse zit tussen de benen, gender tussen de oren.”

Voor het eerst

Een treffende boodschap die vooral bij sergeant der 1e klasse Finn binnenkomt. Zo'n 2 jaar na zijn transitie vaart hij voor het eerst mee op de Defensieboot. En dat is wat hem betreft best indrukwekkend. “Kippenvel, echt. Het respect van die mensen langs de kant. Het applaus na het salueren. Wow.” 

Nog een drempel

Extra bijzonder is dat er voor het eerst dit jaar, naast de bekende regenboogvlag, ook 2 lichtroze en -blauw gestreepte versies wapperden: het symbool van de transgendergemeenschap. Finn: “Niet om een nieuw hokje te creëren, maar juist om te laten zien dat iedereen welkom is. Ik merk dat er voor transgenders geregeld nog een drempel is bij een eventuele keuze voor onze organisatie, maar dat is echt niet nodig. Ik heb persoonlijk nooit problemen ervaren. Niet tijdens mijn coming out en ook niet daarna. Met het voeren van deze vlag hopen wij de deur verder open te zetten.”

10e keer

Deelname aan de Canal Parade is een van de activiteiten van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK). Al meer dan 30 jaar behartigen zij de belangen van LHBTIQ’ers bij de Nederlandse krijgsmacht.

Het is de 10e keer dat Defensie meevaart tijdens de Canal Parade, waarvan 8 keer met eigen boot. Voor een plekje aan boord konden zowel burgers als militairen zich aanmelden.

Zowel de staatssecretaris als de minister  van Defensie waren helaas verhinderd. Vanaf vanaf hun vakantieadressen hebben ze wel uitdrukkelijk hun steun uitgesproken voor de deelname van Defensie aan de Canal Parade.