Groot Amerikaans transport boven en door Nederland

Het grootste gedeelte van een Amerikaanse luchtvloot die gisteren op Vliegbasis Eindhoven landde, vertrok vanochtend naar eindbestemming Duitsland. Vanuit de Rotterdamse haven arriveerden de 29 helikopters gisteren in groepen op de Brabantse basis. 4 stuks vlogen zonder tussenlanding rechtstreeks door naar de oosterburen.

Amerikaanse Chinook in Rotterdamse haven.
Een Amerikaanse Chinook wordt in de Rotterdamse haven vliegklaar gemaakt.

Nederland levert deze weken met meer dan 100 militairen zogenoemd host nation support: het helpen van een bevriend land bij een, in dit geval, militaire verplaatsingsoperatie. Dat gebeurt op verzoek van de Amerikanen. Die brengen een helikopterbrigade van de landmacht vanuit Colorado naar Duitsland. Ongeveer 300 man personeel arriveerde vorige week al op Schiphol.

Afgelopen woensdag meerde het Amerikaanse transportschip Endurance aan in het Botlekgebied. Aan boord waren 61 helikopters en ongeveer 1.100 voertuigen en containers van de 4th Combat Aviation Brigade (CAB).

Nederlandse militairen in Rotterdamse haven bij helikopter.
Nederlandse militairen helpen de Amerikaanse eenheid bij de verplaatsing.

Militair havengebied

Het havengebied is tijdelijk militair object. Met een hondensectie van de luchtmacht controleerde de marine het op explosieven en beveiligde vanaf het water de Endurance bij binnenkomst. Nu wordt het terrein dag en nacht bewaakt door landmachtmilitairen en levert de marechaussee militaire politiezorg. De luchtmacht bemant de locatie waar de helikopters opstijgen, levert brandstof en een blusvoertuig.

Amerikaans personeel

Na het ontladen maakt Amerikaans personeel de helikopters vliegklaar. Het is de bedoeling dat de overige 32 Rotterdam vandaag verlaten. Naar verwachting vliegen morgen de laatst heli's vanaf Eindhoven naar Duitsland. Eindhoven is de zogenoemde intermediate staging base, waar de helikopters worden bijgetankt. Indien nodig overnachten de bemanningen onder meer op legerplaats Oirschot. Daar is een tijdelijk steunpunt opgezet.

Ook achter de schermen levert Defensie steun. De Militaire Inlichtingen en Veiligheids Dienst maakte een veiligheidsanalyse en het Defensie Ondersteuningscommando brengt de Amerikanen van en naar de diverse locaties en zorgt voor de bevoorrading. Ook plant en coördineert het de verplaatsing van Amerikaanse materieel over de weg en ondersteunt de bewaking in de haven.

Amerikaanse helikopters krijgen brandstof op Eindhoven
Amerikaanse helikopters krijgen brandstof op Vliegbasis Eindhoven.

Bekend met verplaatsing

Nederland is bekend met dit soort verplaatsingen. Vorig jaar, van eind oktober tot midden november maakte een andere US Army-brigade de reis in omgekeerde richting. Hoewel het transport van de Black Hawk- en Chinook-transporthelikopters het meest opvalt, gaat het grootste deel van het materieel over de weg. De Nederlandse ondersteuning van deze grootschalig verplaatsing loopt nog tot eind van deze maand.

4th CAB blijft 9 maanden in Europa. Niet alleen voor oefeningen in samenwerking met andere landen, maar zeker ook in het licht van de verslechterde veiligheidssituatie in Europa. Daarom zijn er meer Amerikaanse militairen tijdelijk in Europa aanwezig voor de collectieve verdedigingstaak van de NAVO.