Weekoverzicht Defensieoperaties

Minister-president Mark Rutte bezocht de militairen van 42 Bataljon Limburgse Jagers in Litouwen. De Nederlanders maken deel uit van de door Duitsland geleide enhanced Forward Presence (eFP) Battle Group. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 8 tot en met 14 augustus 2017.

Minister-president Rutte spreekt militairen Litouwen toe.

Premier Rutte spreekt militairen toe. Rechts de Litouwse president Dalia Grybauskaite.

Premier Rutte ontbeet met militairen en sprak uitgebreid met de Litouwse commandant van de Iron Wolf Brigade, kolonel Mindaugas Steponavicius en commandant eFP Battle Group luitenant-kolonel Thorsten Gensler. Daarnaast woonde Rutte een demonstratie bij van de battle group en had hij een onderhoud met de Litouwse president Dalia Grybauskaite.

Tijdens een oefening houden 2 Iraakse militairen in een veld burgers onder schot.

Peshmerga tonen hun vaardigheden.

Irak

Militairen van de Capacity Building Mission Iraq (CBMI) sloten op verschillende trainingskampen cursussen af met een certificaatuitreiking. Het onderwijs was vooral gericht op stabiliserend optreden en gebiedsbeveiliging. In elke lescyclus zit ook verplicht humanitair oorlogsrecht. Op een van de trainingslocaties werd de uitreiking vooraf gegaan door een demonstratie waarbij de Peshmerga kon laten zien welke vaardigheden ze hebben geleerd.

De Nederlandse militairen trainen samen met partnerlanden, Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties, explosieven te herkennen en trainen de strijders onder meer in schietvaardigheid en humanitair oorlogsrecht.

Militairen met quad en MB op patrouille door Gao.

Patrouille in Gao (januari 2017).

Mali

In de Malinese stad Timboektoe is gisteravond een aanslag gepleegd op een kamp van de VN-vredesmissie Minusma. Nederland neemt daar ook aan deel, vooral vanuit Gao, ongeveer 500 kilometer oostelijker. Regelmatig werken er Nederlandse militairen bij de VN in Timboektoe. Bij de aanslag vielen 15 doden. Onder de slachtoffers zijn geen Nederlanders.

Een groep mannen beschoot het VN-kamp in Timoektoe. Waarna militairen 6 aanvallers doodschoten. Ook een VN-post in Douentza was gisteren doel van een aanslag. Daarbij vielen 4 doden.

Lopende operaties buitenland:

 • De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelt inlichtingen in Mali.
 • Een nieuwe rotatie Nederlandse militairen voor UNMISS heeft in het Zuid-Soedanese Juba de werkzaamheden van de vertrokken collega's overgenomen.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul werken zij aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Zr.Ms. Zeeland dient in het Caribisch gebied als stationsschip. Het patrouilleschip voert daar kustwachttaken en counterdrugsoperaties uit.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse F-16's bewaken het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam 38 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Militairen van landmacht, luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO-)landen geven vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.