Een eerste prijs voor Hillinga om strijd Zilveren Camera

Militair fotograaf sergeant Hille Hillinga (29) bracht de aankomst op Vliegbasis Eindhoven van stoffelijke resten van vlucht MH17 indrukwekkend in beeld. Hillinga werd dan ook eerste met zijn serie in de categorie ‘Binnenlands nieuws'. Dat maakte presentator Wilfried de Jong vanmiddag bekend in het Fotomuseum Den Haag.

Sergeant Hille Hillinga kijkt naar de prijsuitreiking.

Sergeant Hille Hillinga.

"Ik ben sprakeloos", reageert Hillinga dolblij in Turkije, waar hij het stoppen van de Nederlandse Patriotmissie in beeld brengt. "De nominatie was al een prijs, maar de waardering die alle fotografen hebben gekregen van de nabestaanden van de slachtoffers, was misschien nog wel waardevoller. Voor hen hebben we uiteindelijk de beelden gemaakt, niet alleen ik. Ook andere collega's van het Mediacentrum Defensie."

Foto uit de serie van Hille Hillinga.

Een van de foto's uit de winnende serie van Hillinga.

Zilveren Camera

Van de 14 eerste prijswinnaars in 7 verschillende categorieën, won uiteindelijk 1 fotograaf de Zilveren Camera. Die was dit jaar voor Pierre Crom. Hij kreeg de prijs voor de beste persfoto van 2014, eveneens over de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne op 17 juli. Het winnende beeld was een foto van de smeulende resten van de Boeing 777.

In totaal zonden 664 fotografen, 5397 foto’s in. De jury, bestaande uit fotografen, fotoredacteuren en journalisten, selecteerde 42 beelden, waaronder die van Hillinga.

De Zilveren Camera-expositie is t/m 9 maart te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Zie ook