drs. R.J.A. (Richard) van Gils

Functie
hoofd afdeling Publieksinformatie en Collecties
Specialisme
crisisbeheersingsoperaties
Werkt bij
Publieksinformatie en Collecties
E-mailadres
rja.v.gils@mindef.nl

Naast hoofd van de afdeling Publieksinformatie en Collecties is drs. Richard van Gils senior operationeel onderzoeker. En is hij aanspreekpunt voor behoud, beheer en toegankelijk maken en digitaliseren van de bibliotheek-, beeld- en documentatiecollecties.

In de hoedanigheid van onderzoeker operationeel optreden heeft drs. Richard van Gils zich gespecialiseerd in contemporaine, internationale militaire operaties. Hij is co-auteur van meerdere onderzoekspublicaties, waaronder 'Van Korea tot Kabul. De Nederlandse militaire deelname aan vredesoperaties sinds 1945' en 'Bergen op Zoom als militaire stad'. Ook is hij een van de initiatiefnemers van de Encyclopedie Internationale Operaties. Van Gils is coördinator van het project Operationeel Dagboek. Hij is voor dit project als reserveofficier verbonden aan de Koninklijke Landmacht. Van Gils was van oktober 2006 tot mei 2007 als operationeel dagboekschrijver actief in de staf van Regional Command South - Afghanistan, onder leiding van generaal-majoor A.J.H. van Loon. Daarnaast is hij meerdere malen voor een periode van 4 weken in Afghanistan geweest.

Publicaties

  • Richard van Gils, 'Historians and peace & stability operations. The Dutch experience' in: W.E. Feichtinger, E.M. Felberbauer, E.A. Schmidl, 'International crisis management. Squaring the circle' (Wenen, 2011).
  • Christ Klep en Richard van Gils, 'Van Korea tot Kabul. De Nederlandse militaire deelname aan vredesoperaties sinds 1945' (Den Haag 2005).
  • Richard van Gils, 'Internationale vredesoperaties' in: E.R. Muller, D. Starink, J.M.J. Bosch, I.M. de Jong, Krijgsmacht: studies over de organisatie en het optreden (Alphen aan den Rijn 2004).
  • R.J.A. van Gils, W. Klinkert en H. Roozenbeek, 'Bergen op Zoom als militaire stad' (Den Haag 1996).
  • M. Elands, R.J.A. van Gils en B. Schoenmaker, 'De geschiedenis van 1 Divisie '7 december', 1946-1996' (Den Haag 1996).