Divisie Facilitair en Logistiek

De Divisie Facilitair en Logistiek levert binnen Defensie facilitaire en logistieke diensten. Zoals werk- en vergaderplekken, vervoer, financiële ondersteuning en sport.

Faciliteiten

De Divisie Facilitair en Logistiek bestaat uit de volgende bedrijven:

 • Dienstencentrum Paresto (catering)
  Verzorgt de catering op ongeveer 90 Defensielocaties in Nederland en Duitsland. Dat doet Paresto ook voor militairen op oefening of uitzending. Het bedrijf ontwikkelt rantsoenen voor verschillende inzetgebieden. En adviseert commandanten over de voeding voor militairen.
 • Facilitair Bedrijf Defensie
  Levert facilitaire ondersteuning voor Defensie. Denk daarbij aan wasserij, postbezorging, reprografie, magazijnbeheer en servicebalies.
 • Internationale Ondersteuning Defensie
  Ondersteunt Nederlandse Defensiemedewerkers die voor langere tijd werken in het buitenland en het Caribisch gebied. Bijvoorbeeld met huisvesting, visa en vergunningen. Ook internationale eenheden die in Nederland verblijven, kunnen rekenen op deze ondersteuning.
 • Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie
  Verzorgt wereldwijd het transport van personen en goederen. Bijvoorbeeld grote verplaatsingen als eenheden op oefening of uitzending gaan. Dat gebeurt over de weg, door de lucht, over zee of met de trein.
 • Mediacentrum Defensie
  Maakt het werk van de krijgsmacht zichtbaar in beeld en tekst. Het levert foto, video, geluid, grafische en tekstproducties. Bijvoorbeeld voor websites en personeelsbladen. Het centrum heeft een uitgebreid beeldarchief.
 • Financieel Administratie en Beheer Kantoor
  Verwerkt facturen, verleent diensten op het gebied van vorderingenbeheer en beheert de kas en rekeningen van Defensie. Het levert kassiers en kasbeheerders voor uitzendingen en grote oefeningen. Het verzorgt ook de douane- en btw-aangiftes voor heel Defensie.
 • Bureau Internationale Militaire Sport
  Ondersteunt militaire wedstrijdsportbeoefening in binnen- en buitenland. Zo draagt het bij aan de fitheid van militairen.
 • Tehuis voor oud-militairen en Museum Bronbeek
  Biedt ouderenzorg aan veteranen en herdenkt een specifiek (Indisch) verleden.