Weblog van de minister

Gewond maar niet verslagen

Vandaag maakte ik kennis met de 92-jarige Joe McAllister. Als soldaat bij het 3e bataljon van de Eerste Britse Parachutistenbrigade landde hij in september 1944 op de heide bij Wolfheze. De start van Operatie Market Garden. Voor een ander volk. In een ander land. Voor onze vrijheid.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert.

Joe vertelde mij dat de beelden van die strijd nog altijd op zijn netvlies staan gebrand. Met zicht op de verkeersbrug in Arnhem, namen Duitse troepen het 3e bataljon van verschillende kanten onder vuur. Joe raakte gewond, aan beide benen. Urenlang lag hij in de modder aan de oever van de Rijn, tussen de gesneuvelden en gewonden.

Afwaswater

Uiteindelijk belandde hij in krijgsgevangenkamp Stalag 11B Fallingbostel. Het rantsoen bestond uit wat droog brood en een halve liter heldere soep. Volgens Joe smaakte het naar afwaswater. In zeven maanden tijd viel hij ongeveer 25 kilo af. Maar Joe gaf niet op. Hij toonde veerkracht, doorzettingsvermogen en moed. Tijdens de dwangarbeid stal hij rode kool uit een nabijgelegen veld en viste hij aardappelschillen uit de vuilnisbakken op het kamp. Op 16 april 1945 werd Joe bevrijd door Amerikaanse en Britse troepen.

Voorbeeld

De veerkracht van Joe en zijn kameraden is ongekend en hun doorzettingsvermogen met geen pen te beschrijven. Zij kenden angst, zeker. Maar zij gingen door. Zij gaven de moed niet op. Een voorbeeld voor velen.

De verhalen van Joe en zijn kameraden doen er toe. Deze verhalen zijn goud waard en moeten we blijven vertellen. Het is het goud dat we steeds weer moeten willen opgraven én oppoetsen, om er - ook voor de toekomst - munt uit te slaan.

Vandaag

Ook vandaag staat er veel op het spel. Terroristische aanslagen. Landen in chaos en oorlog. Miljoenen vluchtelingen. Er gebeurt veel, en gelijktijdig. Militairen zetten hiervoor in en nemen daarbij grote risico’s. Dat deden zij toen. Dat doen zij nu. Zij dienden én dienen vanuit een besef dat vrijheid dé basisvoorwaarde is voor alles wat ons dierbaar is.

Raketaanslag

Neem Stephanie Verhoef. In Afghanistan maakte zij deel uit van Task Force Uruzgan. Ook zij vocht voor een ander volk, in een ander land. Op 6 april 2009 om ca. 18u sloeg een 107mm raket in op de container alwaar zij stond te douchen. Met één knal veranderde haar hele leven. Na de aanslag volgde een lang revalidatieproces, lichamelijk en geestelijk. Nog dagelijks wordt zij geconfronteerd met de gevolgen van die aanslag.

Ook Stephanie toonde een ongelooflijke veerkracht, doorzettingsvermogen en moed. Inmiddels werkt zij als re-integratiebegeleider bij Defensie. Over drie dagen, op 8 mei, beginnen in de Verenigde Staten, Orlando, de Invictus Games. Een internationaal sportevenement voor militairen die tijdens de dienst gewond zijn geraakt. Stephanie is één van de deelnemers. Gewond maar zeker niet verslagen. Ik wens haar en het hele Nederlandse team eindeloos veel succes!

Jeanine Hennis-Plasschaert
Minister van Defensie
Mei 2016