Weblog van de Commandant der Strijdkrachten

Nieuwe functie bij de NAVO

Vanmiddag heb ik gehoord dat ik voor de zomer van 2021 de functie van Chairman of the NATO Military Committee in Brussel mag vervullen. Ik voel me vereerd dat onze bondgenoten mij dit vertrouwen hebben gegeven. En ik wil mijn tegenkandidaat, de Poolse CDS generaal Rajmund Andrzejczak, bedanken voor zijn sportieve houding in dit hele proces.

Toen ik de uitslag van deze verkiezing hoorde en terugliep naar mijn kamer, door de gangen van het ministerie van defensie, besefte ik ook direct hoezeer ik mijn huidige functie zal missen. Ik zal de functie van Commandant der Strijdkrachten slechts een paar maanden eerder dan beoogd neerleggen, maar toch. Ik ben uiteraard heel blij met deze verkiezing en vervuld van dankbaarheid. Dankbaarheid voor de mensen die ik heb ontmoet, de verhalen die ik heb gehoord, de militairen die tezamen onze krijgsmacht vormen. Ik ga dat missen. Daarom wilde ik dit nieuws zo snel mogelijk met u delen.

Luitenant-admiraal Rob Bauer.
Archief: luitenant-admiraal Rob Bauer.

Want voor u ben ik de CDS. U hebt ervoor gekozen om de krijgsmacht te dienen, en ik wil u dienen. Ik wilde de man in Den Haag zijn die naar u luisterde, voor u sprak, voor u streed. En dat blijf ik vol overgave doen totdat ik het commando heb overgedragen.

Waarom ik dan deze functie in Brussel wilde vervullen? Omdat ik weet – en dat weet u ook – dat de NAVO en de EU voor enorme uitdagingen staan. De afgelopen jaren verschuiven de politieke machtsverhoudingen en de veiligheidsdreigingen zijn complex en veelvuldig. Daar bovenop is er een virus dat over de wereld raast en onze gezondheid, onze economie en onze veiligheid aantast. Tegen dit alles moeten we eensgezind optreden. Want voor de NAVO geldt dat eenheid ons sterkste wapen is. En als de NAVO haar tanden moet tonen, dan staan er 3,2 miljoen militairen klaar.

Ik wil er alles aan doen om de eenheid van dit bondgenootschap sterk te houden. Ik doe dat voor het bondgenootschap, en dus ook voor u.

Ik ben blij dat ik jullie ook in deze volgende functie kan dienen.

Luitenant-admiraal Rob Bauer

Commandant der Strijdkrachten

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

 • Van harte gefeliciteerd. Een buitengewoon grote eer. Vooral voor u maar ook voor ons als Nederlanders. Iets waar we trots op mogen zijn. Heel veel succes toegewenst!
  Schrijver van de boeken Overleven, de lotgevallen van 7 Nederlandse mariniers in WO II.

  Van: Ynskje Penning | 11-04-2021, 19:59

 • Onze hartelijke felicitatie met je commando over 3, 2 millioen Europese militairen.

  Van: Frits Piekema | 11-10-2020, 20:41

 • loon naar werken, proficiat met deze nieuwe functie in uw militaire loopbaan.

  Van: M.B. Meeuwsen | 10-10-2020, 15:32