Weblog van de Commandant der Strijdkrachten

Samen Sterker! Award

Afgelopen woensdag was het dan zover. Ik kon de eerste Samen Sterker! Awards uitreiken. Onder valse voorwendselen waren een 9-tal collega's naar Den Haag gekomen. Uitgenodigd bij de CDS, maar geen idee waarvoor. Altijd leuk....:)

Om ze niet al te lang in spanning te laten heb ik gelijk gezegd dat ik ontzettend trots ben op wat zij hebben laten zien. Met hun idee, initiatief hebben ze een belangrijke verandering in gang gezet. Heel concreet en relevant. Iets waar we direct iets aan hebben.

Plastic flessen en reservedelen

De kapiteins Suzanne Aarssen en Ilse van de Lagemaat (landmacht) zetten zich in voor betere retourlogistiek en afvalverwerking op missies en tijdens oefeningen. Dat kan en moet wat hen betreft anders. Plastic flesjes bijvoorbeeld gebruiken als grondstof voor 3D-printen. Goedkope reservedelen niet achterlaten in het missiegebied, maar mee terug nemen om zo de beschikbaarheid in Nederland zeker te stellen. Initiatieven om de duurzaamheid te vergroten, maar ook de operationele inzetbaarheid. Suzanne en Ilse pakten dit project op naast hun normale fulltime baan. Met een enorme bevlogenheid en veel enthousiasme dachten ze in mogelijkheden en oplossingen.

Hitteletsel

Kapitein René van der Flier, adjudant Willem van Geel, sergeant-majoor Jordi Boeren, sergeant-majoor Stefan Gerritsen en sergeant-majoor Rachid Benchicar - allemaal mariniers - ontwikkelden een ‘Last Minute Risk Assessment Speedmarsen’. Deze tool verkleint het risico op hitteletsel bij speedmarsen. Ontzettend belangrijk, omdat we daarmee de veiligheid vergroten door gebruik te maken van de kennis en ideeën van de werkvloer.

"Ik ben heel blij met dit soort initiatieven. Niet van bovenaf opgelegd, maar op de werkvloer bedacht"

Handige app

Sergeant Daan Verwaaij (reservist landmacht) speelde een sleutelrol bij de ontwikkeling van een Host Nation Support-applicatie. Dit systeem vereenvoudigt en versnelt HNS-aanvragen van landen in Nederland. Kort gezegd; alles wat bevriende landen nodig hebben als ze in ons land zijn of het land doorkruisen. Bijvoorbeeld eten, slapen of brandstof regelen zonder allerlei paperassen. En dat geldt ook voor de daadwerkelijke grenspassages van eenheden tussen de landen. Met deze app loopt Nederland voorop en verschillende partnerlanden hebben al interesse getoond. Niet zo gek, want het maakt het gemakkelijker en veel sneller. En dat scheelt iedereen een hoop werk en ergernis.

Ik ben heel blij met dit soort initiatieven. Niet van bovenaf opgelegd, maar op de werkvloer bedacht en tot stand gekomen. Collega's die vanuit hun professionaliteit zien dat iets anders en beter kan. Ze willen vanuit die betrokkenheid iets bijdragen, en dat ook delen met anderen. Dat is wat we nodig hebben om onszelf voortdurend beter te maken.

Daarom hebben we de 'Samen Sterker! Award' in het leven geroepen. De award is voor medewerkers die de organisatie op een innovatieve manier versterken.

Veranderingen

We weten allemaal dat Defensie moet veranderen. Veranderen is echt geen doel op zich, maar de wereld om ons heen verandert wel. Razendsnel zelfs. Kijk maar naar de techniek. Hoe lang hebben we al een smartphone? En wat te denken van alles wat je daar mee kunt doen. En de ontwikkelingen gaan steeds sneller. Zelfrijdende auto's, elektrische vliegtuigen. Maar het is niet alleen de techniek. De bevolking van Nederland verandert. Diverser, maar ook gemiddeld steeds ouder. Dorpsscholen die door een gebrek aan kinderen moeten sluiten en voetbalclubs die steeds minder teams op de been kunnen brengen. En ook de dreiging verandert. Niet alleen door hoe een aantal landen zich opstellen, maar ook de aard van de dreiging verandert.

Daarom moeten wij ons aanpassen. Om antwoord te geven op een veranderende samenleving, een veranderende veiligheidscontext. Daarvoor is het nodig om anders te denken, anders te doen en binnen de mogelijkheden de grenzen op te zoeken.

Dit soort projecten en initiatieven zijn hier sprekende voorbeelden van. Outside-the-box denken, pionieren en innoveren. Zaken verbeteren door anders te denken, anders te doen en binnen de mogelijkheden de grenzen op te zoeken. Want die mentaliteit heeft onze organisatie nu meer dan ooit nodig.

We moeten relevant blijven en moeten daarom met de tijd mee en ons aanpassen aan alle ontwikkelingen. Dit moeten we samen doen, want hoe cliché het ook klinkt: samen staan we echt sterker.

Luitenant-admiraal Rob Bauer
Commandant der Strijdkrachten