Weblog van de Commandant der Strijdkrachten

Eindelijk! En nu verder bouwen...

Het zal denk ik niemand zijn ontgaan. Misschien wel de mensen die al op vakantie zijn en samen met partner, gezin of vrienden genieten van er even uit zijn. Maar we hebben eindelijk een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord! Het was een lange weg en ik ben dus heel blij dat er nu een akkoord ligt. Ik zie ook behoorlijk veel reacties, onder meer op mijn Facebookpagina. Nog steeds de nodige teleurgestelde of negatieve reacties, maar vooral toch ook veel positieve berichtjes. “Top”, was een veelgehoorde kreet. “Dat werd tijd!” en “Goed nieuws! Nu verder bouwen”, zeiden collega’s bijvoorbeeld.

Verder bouwen

En dat was ook wat ik dacht. Nu kun je ‘verder bouwen’ op verschillende manieren uitleggen. Verder bouwen aan arbeidsvoorwaarden die passen bij het werk en bij deze tijd. Maar je kunt het ook lezen als een oproep om verder te bouwen aan onze krijgsmacht. Beide versies kloppen wat mij betreft. Het nieuwe arbeidsvoorwaardenakkoord is een goede stap naar verdere modernisering van de arbeidsvoorwaarden. En dat gaat zoals iedereen weet niet alleen om loon en een goed pensioen. De krijgsmacht groeit en de krapte op de arbeidsmarkt blijft nog wel even groot. Zeker als het gaat om specialistisch personeel.

Werk aantrekkelijk maken

We weten ook dat we behoorlijk wat vragen van onze mensen. Niet alleen bij inzet, maar ook bij oefeningen en het dagelijkse werk. Zeker als je binnen je eenheid of afdeling ook nog eens te maken hebt met een hoge werkdruk door bijvoorbeeld vacatures. Als we dan ook op langere termijn voldoende collega’s willen hebben, moeten we zorgen dat werken bij Defensie ook echt aantrekkelijk is. Dat heeft met heel veel factoren te maken, maar zeker ook met goede arbeidsvoorwaarden. Verder bouwen aan onze krijgsmacht staat hoog op de agenda, want het gaat ook om voldoende en goede spullen. Nodig, want de veiligheidssituatie vraagt daar ook om. Dat verder bouwen - in al zijn aspecten - vraagt ook al onze aandacht, omdat we van ver moeten komen. Ook als we kijken naar bijvoorbeeld de staat van onze kazernes, gebouwen en vaak verouderde IT. We merken denk ik wel dat het op sommige terreinen al wat beter gaat, maar we weten allemaal ook dat er is nog ongelooflijk veel te doen is.

Batterij opladen

Toch moet er ook tijd zijn om zo nu en dan even gas terug te nemen, en de batterij op te laden. Dat verdient niet alleen iedereen, dat is ook nodig. Ik wens alle collega’s die nu op vakantie zijn - of gaan - dan ook een heel fijne tijd toe. En ik ben natuurlijk heel trots op al die mannen en vrouwen die later verlof hebben en in deze tijd aan het werk zijn, want de krijgsmacht staat natuurlijk nooit stil. Of het nou in de West is bij de bestrijding van drugstransporten, in Afghanistan bij het trainen en adviseren van Afghaanse veiligheidsfunctionarissen, of bij het ruimen van explosieven in Nederland, het ondersteunen van de politie en het werk aan onze grenzen. Overal zetten onze mensen zich in, 24/7, 365 dagen per jaar, dus ook nu. En daar mag eigenlijk iedereen in ons land trots op zijn! Ik ben dat zeker!

Luitenant-admiraal Rob Bauer

Commandant der Strijdkrachten