Weblog van de Commandant der Strijdkrachten

Ondernemersgeest

De afgelopen weken ben ik onder andere op Gilze-Rijen geweest, in Jordanië en bij Luchtmobiel in Schaarsbergen. En ik kreeg daar heel veel energie van. Omdat ik overal hele betrokken collega’s zie, maar ook uitstekende commandanten en leidinggevenden.

Luitenant-admiraal Bauer schudt hand van militair.
Bezoek aan mannen en vrouwen in Jordanië.
CDS Bauer met luchtmachtmilitairen om zich heen.
In gesprek met militairen op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Een paar voorbeelden:

Een commandant die met zijn club boven verwachting weer meer vlieguren uit helikopters haalt zodat er weer meer gevlogen kan worden. En tegelijkertijd een monteur die naast zijn werk dan de ruimte krijgt om 1 dag in de week een HBO-opleiding te volgen.

Of een commandant die voorgedragen wordt door zijn eigen mensen voor mijn commanders coin. Omdat hij behalve met de operatie vooral ook bezig is zijn eigen mensen de ruimte te geven. Zodat ze zelf oplossingen bedenken voor bijvoorbeeld de logistieke uitdagingen die er altijd zijn.

"In feite zeg ik dat we onze missie-mentaliteit naar de kazerne moeten halen."

Boost

En bij Luchtmobiel zag ik mannen en vrouwen die met behulp van een aantal enthousiaste collega’s buiten de brigade, heel actief een aantal projecten van de grond tillen (Boost). Projecten die het leven op de kazerne en het werk leuker en gemakkelijker maken.

Zo hebben ze bij Luchtmobiel een ruimte opgeknapt om samen te kunnen komen, een apparaat in de klimtoren opgehangen voor een goede wifiverbinding, vers fruit in de eetzaal bij de kassa gelegd (in plaats van ongezonde snacks), en kunnen ze gemakkelijker opleidingen volgen door vereenvoudigde interne processen.

Militairen in stoelen luisteren aandachtig.
Projecten bij 11 Luchtmobiele Brigade worden toegelicht.

Zwembad

Last but not least, heeft een korporaal bij Luchtmobiel - die waterbouwkunde heeft gestudeerd - een plan ontwikkeld om het monumentale zwembad dat al 20 jaar niet meer gebruikt wordt, weer in gebruik te kunnen nemen. Voor een relatief gering bedrag.

Interessant, want dat betekent dat ze het zwembad niet alleen kunnen gebruiken voor sport, maar dat ook bijvoorbeeld de genie-duikers daar straks kunnen trainen! In plaats van dat helemaal in Den Helder te doen. Dat scheelt dan een hoop geld en reistijd.

Dit soort leiderschap, en dit soort ondernemersgeest, is wat we zoeken en wat we moeten stimuleren. We moeten niet alleen in Den Haag, Den Helder, Utrecht of Breda bedenken wat goed is voor onze mensen. Dat weten ze vaak zelf het beste. Dus laten we hen nou ook de ruimte geven. Zodat ze gewoon dingen kunnen gaan doen.

Missie-mentaliteit

‘Ruimte geven’ en ‘doorpakken’. Dat was ook de kern van mijn Commander’s Message die ik op 4 juli aan de top van de Defensieorganisatie heb uitgedeeld en die in een mail 5 juli aan iedereen in onze organisatie is rondgestuurd. Hierin staat dat we ons moeten focussen op resultaat en op het bieden van perspectief voor onze mensen. Dat vraagt om eigenaarschap, durf en leiderschap.

In feite zeg ik dat we onze missie-mentaliteit naar de kazerne moeten halen. Want als het niet kan zoals het moet - dan moet het maar zoals het kan.

Op uitzending kunnen we dat immers ook zo goed. Dan pakken we door bij tegenslagen en kunnen we - samen met de ondersteuning vanuit Nederland – alles fiksen. Verder benadruk ik in de Commander’s Message dat ik er voor al mijn commandanten en leidinggevenden wil zijn – en via deze weg dus ook voor al onze mensen. Dat betekent ook dat ik met iedereen nadrukkelijker de dialoog aan ga – ook met de werkvloer.

Ik wil helpen door in Den Haag concreet bij te dragen aan de oplossingen die nodig zijn. Net zoals dat ik ruimte wil geven. Dat betekent bevoegdheden en alles wat daar bij hoort delegeren. En ik verwacht ook dat anderen dat doen.

Mijn mensen mogen mij aanspreken op te weinig daadkracht en op te weinig snelheid, als dat het geval is. Evenals op een gebrek aan manoeuvreerruimte. Dan moeten we dat samen bespreken.

Doorpakken!

Laten wij dus samen op een constructieve manier verandering en positiviteit aanjagen en zo het vertrouwen terugbrengen. Zodat we als krijgsmacht gereed zijn voor elk soort inzet; ook de meest gevaarlijke en meest complexe. Samen doorpakken dus!

Luitenant-admiraal Rob Bauer
Commandant der Strijdkrachten