Weblog van de Commandant der Strijdkrachten

Het roer om

Misschien kennen jullie wel het tv-programma ‘Het roer om’. Stellen die het huis verkopen en hun baan opzeggen om vervolgens een bouwval op te knappen in bijvoorbeeld het Italiaanse Toscane waar ze dan een bed & breakfast willen beginnen. Alles in hun leven gaat op de kop en het succes van zo’n onderneming is gebaseerd op lef en doorzettingsvermogen.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.
Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.

Ik moest hier tweede paasdag even aan denken toen ik me voorbereidde op de komende week. Mijn gedachten gingen terug naar de presentatie van de Defensienota op 26 maart en de bijeenkomst met de Top100-leidinggevenden 3 dagen later, op 29 maart. Ook wij staan immers aan het begin van een grote verandering en moeten nu lef en doorzettingsvermogen tonen. Alleen gaat het nu niet om een enkel stel, maar om zo’n 60.000 mensen die eigenlijk ook het roer moeten omgooien. En de krijgsmacht is geen bouwval, maar door alle bezuinigingen is er veel werk te verzetten om onze krijgsmacht weer helemaal op orde te krijgen. Hoe pakken we dat dan aan?

Uitleg bij een Apache-helikopter tijdens een werkbezoek bij het Defensie Helikopter Commando (februari 2018).
Werkbezoek Defensie Helikopter Commando (februari).

Kijk bijvoorbeeld naar de landmacht waar ze nu eenheden samen moeten voegen, omdat ze anders niet kunnen doen wat gevraagd wordt; kijk naar de marine waar we een schip slechts voor een paar weken naar de Middellandse Zee kunnen sturen, omdat er niet veel meer mogelijk is; kijk naar de helikopters van de luchtmacht die we nog niet in kunnen zetten voor het echte werk omdat we bezig zijn met het traject op weg naar de bredere inzetbaarheid; of kijk naar de marechaussee die nog steeds op haar tenen loopt om de grensbewaking op Schiphol en elders elke dag met te weinig mensen weer voor elkaar te boksen.

Fundament op orde krijgen

Maar overal zijn we bezig de boel op orde te krijgen. En overal worden creatieve oplossingen bedacht of duidelijke keuzes gemaakt. We zeggen ‘nee’ als iets niet veilig of niet goed uitvoerbaar is of we passen de opdracht aan en ik zie en hoor tijdens werkbezoeken meer en meer dat er andere oplossingen worden bedacht. Bijvoorbeeld vaker inzet van reservisten, snellere verwerving van eenvoudige spullen en meer persoonlijke afspraken over loopbanen. 

En ja; soms duurt het nog wel even voordat nieuwe spullen er zijn, maar veel van die nieuwe maatregelen kunnen nu al worden toegepast. Ook op het gebied van personeel. Probleem is soms dat collega’s nog denken dat er geen geld is of dat iets niet mag vanwege de regelgeving.

We moeten al die problemen dus echt gaan aanpakken. Daarom ben ik ook blij dat met de Defensienota ook duidelijk gekozen is voor het afmaken van het herstel. We moeten het fundament van onze krijgsmacht op orde krijgen om daarna verder te kunnen bouwen. En door het extra geld kunnen we dat nu ook gaan doen.

In gesprek met militairen in Mali.
In gesprek met militairen in Mali (maart).

Investeren in personeel

Maar het beste uit de nota is de duidelijke keuze voor het personeel. Natuurlijk wil iedereen zijn werk goed kunnen doen. En het afmaken van het herstel draagt daar enorm aan bij, maar we gaan ook echt investeren in het personeel. Ik heb in de afgelopen 36 jaar dat ik dien bij de krijgsmacht eigenlijk nog niet meegemaakt dat er een nota verscheen waarin niet alleen mooie woorden werden besteed aan het personeel, maar dat er ook echt geld aan gekoppeld is. Dus niet alleen maar geld voor spullen, maar ook serieus geld voor onze mannen en vrouwen.

Kortom, met alle plannen en het beschikbare geld staan de seinen voor onze organisatie in feite op groen. We kunnen nu dus echt aan de slag.

Samen aan de bak

Vanuit Den Haag gaan we de commandanten daarvoor meer ruimte geven – bevoegdheden en geld dus. Zodat ze zelf meer kunnen beslissen en de veranderingen daardoor ook sneller zichtbaar en voelbaar worden. Die ruimte moet ook worden doorgegeven aan de leidinggevenden daaronder, zodat die op alle niveaus gewoon de dingen gaan doen zoals we die hebben bedacht en zoals die in de plannen staan. Verantwoord en beheerst, maar ook met lef en doorzettingsvermogen.

Iedereen op zijn of haar niveau moet aan de bak. Hier in Den Haag, maar ook in Den Helder, Utrecht, Breda en bij alle eenheden en werkplaatsen elders. We moeten samen gaan waarmaken wat in de nota staat.

Ik ben er van overtuigd dat we dan ook snel resultaten gaan zien. Het geld is er. De plannen zijn er. Nu moeten wij het gezamenlijk waarmaken. Resultaten boeken. Het roer moet om!

Luitenant-admiraal Rob Bauer
Commandant der Strijdkrachten

april 2018