Weblog van de Commandant der Strijdkrachten

Als we niet willen geloven dat het beter wordt, komen we nooit vooruit…

Veel mensen in onze organisatie lijken ontevreden. Ik lees het terug op mijn Facebookpagina, in de mail, ik hoor het van mijn commandanten en natuurlijk tijdens mijn werkbezoeken in het land en bij de missies...

“Er zijn nog steeds te weinig inzetbare voertuigen om mee te oefenen.” “De reservedelen die we keihard nodig hebben lijken maar niet te komen.” “Ik ga de dienst uit, want ik zie hier geen toekomst.” Allemaal uitspraken van collega’s die het niet meer zien zitten en niet lijken te willen geloven dat het toch echt ook beter gaat worden en dat het soms ook al beter gaat.

"Veel mensen in onze organisatie lijken ontevreden."

“We maken de organisatie kapot…”

Natuurlijk begrijp ik waar die gevoelens en onvrede vandaan komen. Als je bij jouw eenheid nog niet ziet dat het beter wordt, en je jarenlang teleurstelling op teleurstelling hebt moeten verwerken, dan snap ik dat sommigen daar cynisch van kunnen worden. Over die gevoelens maak ik me echter wel echt zorgen. Het is precies zoals een adjudant bij mijn laatste werkbezoek tegen mij zei: “Admiraal, als we zo zuur blijven met z’n allen, maken we onze organisatie kapot.”

Deze adjudant slaat de spijker op z’n kop. Want wie wil er nou werken bij een organisatie waar niemand blij lijkt te zijn, of waar er geen hoop of perspectief is. Niemand toch? Terwijl het juist nu zo belangrijk is dat we mensen binnen kunnen halen – en binnen houden – om het belangrijke werk te kunnen doen.

"(...) toename van ons budget met 17%. Dat is nogal wat."

Kijk maar naar de Miljoenennota, waarin staat dat er veel geld is uitgetrokken voor Defensie. Zo noemde de Koning in de Troonrede de toename van ons budget met 17%. Dat is nogal wat. Namelijk 1,2 miljard keiharde euro’s.

Boxer bij productiebedrijf.
Laatste Boxer rolt van de band (juli 2018).

We gaan het echt allemaal kopen

Van dat geld kopen we allerlei spullen waardoor iedereen in onze organisatie beter zijn of haar werk kan doen. Of het nou gaat om bouten en moeren, gevechtskleding, voertuigen, vliegtuigen of onderzeeboten. We gaan het echt allemaal kopen. En dat weet iedereen ook eigenlijk wel.

Daarom moeten we ook niet blijven hangen in cynisme. ‘Kan niet’, ‘lukt niet’, of ‘het wordt toch nooit wat’. Ik weet dat er veel nog niet goed gaat, maar we kunnen ook niet alles van vandaag op morgen realiseren. Bovendien, laten we ook kijken naar wat er wel goed gaat. Een paar voorbeelden:

  • In de zomer rolde onze 200e Boxer – een pantserwielvoertuig - van de productieband. Waardoor onze infanteristen heel mobiel zijn en tegelijkertijd beter beschermd zijn;
  • Scania, de vrachtwagenbouwer, leverde de eerste vrachtwagen af om testen mee uit te voeren omdat we al onze vrachtwagens gaan vervangen. En vanaf november levert Scania de eerste lesvoertuigen met dubbele bediening om onze chauffeurs op de nieuwe voertuigen op te leiden.
  • Vorige week heb ik de KPU-app gelanceerd waarmee iedereen straks zijn eigen dienstkleding en uitrustingsstukken kan bestellen. Kortom, gewoon met je mobiele telefoon of tablet. Ook met je privé telefoon. Snel, veilig en geen gedoe. Waar ter wereld je ook bent.
  • Deze maand is op Vliegbasis Leeuwarden het 306 Squadron opnieuw opgericht. Deze eenheid was 8 jaar geleden opgeheven door de bezuinigingen, maar is nu weer actief. Nu ondersteunen ze het inlichtingenproces van de coalitiepartners in de strijd tegen ISIS. En in 2020 vliegen ze zelf met 4 grote onbemande vliegtuigen; de MQ-9 Reapers.
  • Sinds vorige week beschikt de mijnendienst van de marine over drie onderwaterdrones - de Remus 100 Next Generation – die een innovatieve sonar en camera hebben. Hiermee kunnen ze nu beter delen van de bodem in kaart brengen en ook objecten onderzoeken. Zoals mijnen, explosieven of andere voorwerpen – maar bijvoorbeeld ook zoeken naar vermiste personen.

En tenslotte is de leverbetrouwbaarheid en voorraadbeschikbaarheid van allerlei artikelen aanzienlijk – met tientallen procenten - gestegen. Dat betekent concreet dat de meeste spullen die je nodig hebt er inmiddels in toenemende mate ook gewoon zijn, dat we minder vaak misgrijpen en dat we dus daadwerkelijk meer materiaal hebben dat het gewoon doet.

Dit gaat allemaal over spullen, maar er zijn ook ontwikkelingen op andere gebieden.

Luchtmobiele militairen houden baret in de lucht.
Beeld: Facebook @luchtmobielebrigade.
Regionale werving luchtmobiele militairen Assen.

Goede stap in de juiste richting

Ook op personeelsgebied gebeurt van alles. Op de eerste plaats ligt er een onderhandelaarsresultaat voor een nieuwe CAO. Informeer u goed, met name wat het voor u persoonlijk gaat betekenen. Ik realiseer me heel goed dat er twijfel is en zelfs wantrouwen. Het is wat mij betreft een goede stap in de goede richting als het gaat om het moderniseren van onze arbeidsvoorwaarden. Maar weet ook dat we heel goed beseffen dat we er nog niet zijn en dat er nog meer stappen nodig zijn.

Daarnaast kennen we ook al bindingspremies toe en zijn er ruimere mogelijkheden voor doorstroom naar FPS3. Dat doen we om personeel te behouden.

"We zijn er nog niet (...), maar het wordt echt beter."

Verder loopt de werving boven verwachting goed. Helaas hebben we tegelijkertijd nog wel te maken met een hoge uitstroom. We hebben nu echter al meer nieuwe collega’s aangetrokken dan in heel 2017. Bijvoorbeeld door ook lokaal te werven en op te leiden, dat lijkt aan te slaan. Zo kregen afgelopen week 84 nieuwe collega’s hun felbegeerde rode baret in Assen! En de mensen die tijdens de opleiding afvielen zijn niet weg, maar kunnen als ze dat willen een kans grijpen bij de 43e Brigade.

Kortom, er gebeurt ook heel veel waardoor we wel wat positiever kunnen zijn. En nee, we zijn er nog niet. Nog zeker niet overal en ook nog niet snel genoeg, maar het wordt echt beter.

“Admiraal, als we zo zuur blijven met z’n allen, maken we onze organisatie kapot.” Ik hoop dat we de adjudant kunnen laten zien dat we dat niet laten gebeuren. Sterker nog: het gaat ook niet gebeuren. Laten we vooruitkijken en bouwen aan onze krijgsmacht. Laten we samen de schouders er onder zetten en zorgen dat het herstel en de versterking en vernieuwing echt vaart krijgen.

Dat geeft vertrouwen en dat schept vertrouwen. En dat is keihard nodig.

Luitenant-admiraal Rob Bauer
Commandant der Strijdkrachten