Weblog van de Commandant der Strijdkrachten

Alles is belangrijk...

Na een week vergaderen en praten stapte ik vrijdagochtend in het vliegtuig naar Afghanistan. Eerst op bezoek bij de mannen en vrouwen in Mazar-e-Sharif en daarna op zondag naar de collega’s in Jordanië. Nu in het vliegtuig terug en over een paar uur begint de nieuwe werkweek.

CDS in Afghanistan.
CDS laat zich informeren over de uitrusting en werkzaamheden van de force protection in Afghanistan.

Eerste item op de agenda: met de Directeur Operaties in Den Haag de bijzonderheden in alle inzetgebieden bespreken. Een van de mooiste dingen van mijn baan is dat je een helikopterview krijgt over alles wat er speelt bij de krijgsmacht. Dat is een voorrecht. Ik ben nu ruim een jaar CDS. En als ik nadenk over wat me het meeste bezighoudt, dan zijn het de mensen. Want met alles dat er speelt (en dat is heel veel) denk ik telkens weer: wat voor effect heeft dit op onze mannen en vrouwen?

Wat speelt in missiegebieden

De afgelopen dagen hoorde ik van onze mensen wat er speelt in Afghanistan en Jordanië. Ze vertelden mij tegen welke lastige problemen zij aanlopen. Maar ook hoe zij denken over arbeidsvoorwaarden en alles wat er speelt in de organisatie. Ik heb daar de afgelopen weken ook met veel van onze mensen in Nederland over gesproken.

Veel van wat ik in die gesprekken hoorde, bevestigde wat ik in Den Haag al had doorgekregen. Maar door te luisteren naar onze mensen wordt voor mij wel duidelijk dat er heel veel tegelijk moet gebeuren. En hoe dat op ze overkomt.

Natuurlijk zijn de missies belangrijk. Daar draait het om. En natuurlijk moeten we klaar staan om te worden ingezet als de nood aan de man is. Daarnaast moeten we ook keihard werken om de boel op orde te krijgen na al die jaren bezuinigen. En alle zeilen bijzetten om te zorgen dat we de krijgsmacht echt sterker maken en vernieuwen. En bovenal moeten we veilig werken. Het is allemaal belangrijk en het moet ook allemaal snel. Maar we mogen niet vergeten dat dit allemaal mensenwerk is… we vragen veel van onze mensen. En daar moeten we altijd oog voor houden en goed opletten dat we niet overvragen.

Alle ballen in de lucht houden

En toch… word ik telkens weer verrast door de ongelofelijke veerkracht een daadkracht van onze mensen. Want ook dat zie ik als CDS. Wat ben ik trots op al die collega’s die, waar ook ter wereld, zo stinkend hun best doen om alle ballen in de lucht te houden. De loyaliteit en plichtsbetrachting is enorm. En overal zie ik het grote verantwoordelijkheidsgevoel over ons belangrijke werk.

Daarom hoop ik dat we niet alleen snel onze plannen kunnen omzetten in concrete resultaten, maar vooral dat we samen komen tot een goed pakket arbeidsvoorwaarden.

Want alles is belangrijk… maar met de minister, de staatssecretaris en de secretaris-generaal zeg ik: "Jullie zijn het belangrijkst!"

Luitenant-admiraal Rob Bauer
Commandant der Strijdkrachten