Weblog van de Commandant der Strijdkrachten

Militaire vorming en topsport

Onlangs werd ik door een studentenroeivereniging uit Amsterdam gevraagd een voorwoord te schrijven voor hun almanak. Als oud-wedstrijdroeier in een 'acht' bij de militaire Cadetten Roei- en Zeilvereniging Dudok van Heel, kon ik daar geen nee op zeggen. Ik trok daarbij de parallel tussen roeien als topsport en militaire vorming. Roeien is een hele complete sport, waarbij je zowel individueel en als team je fysieke en mentale grenzen leert verleggen. Voor topsporters en militairen is het cruciaal dat je gelooft in wat je doet en dat je blind op je teamleden moet kunnen vertrouwen.

Teambelang

Zowel bij roeien als bij militaire vorming gaat het teambelang boven alles. Ieder teamlid vormt een onmisbare schakel in het geheel. Hoeveel pijn je ook hebt, hoe moe je ook bent, hoe nat en koud het ook is; jij wilt je maten niet afvallen. Je weet dat als jij de zwakste schakel bent, dat het hele team dan faalt. Dus ga je door, voorbij de pijn. Je sleept elkaar er doorheen vanuit een diep besef dat je alleen samen kunt winnen. Dat is de teamgeest die nodig is om een goed militair en een goed topsporter te zijn.

Vertrouwen

Bij de vorming van teams gaat het dus niet alleen om de individuele kwaliteiten, maar vooral ook om het bouwen aan vertrouwen. Vertrouwen in je eigen kunnen en vertrouwen in elkaar. 8 toproeiers in een boot of 10 topmilitairen in een groep, garanderen nog geen succes. Dat succes is pas mogelijk als ze tot een ploeg gesmeed zijn, als ze bereid zijn voor elkaar door het vuur te gaan. Dat vereist veel training waarbij fysieke en mentale vorming onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. In die training leer je je grenzen ook als team verleggen, leer je op elkaar in te spelen en leg je de basis voor succes. Succes dat voor militairen om leven of dood kan gaan.

Leiden en volgen

Zowel bij roeien als bij ons militaire vak moet je tegelijkertijd zowel kunnen leiden als kunnen volgen. Als commandant in Uruzgan reed ik regelmatig mee met een patrouille. Maar het was de sergeant die het voertuig commandeerde en die bepaalde wat mijn rol was bij incidenten. Dat was zijn deskundigheid en zijn verantwoordelijkheid, waar ik als generaal op vertrouwde. En als we luchtsteun nodig hadden, was het de Forward air Controller in de groep die dat regelde en aanstuurde. Zo had ieder teamlid zijn eigen specialiteiten die op sommige momenten bepalend konden zijn. Op die momenten stapt dat teamlid naar voren en moet je kunnen vertrouwen op zijn kennis, kunde en ervaring. Er is dan geen tijd en ruimte voor discussie.

Veel van die principes gelden ook voor het roeien. Het is de man die ‘op slag’ zit die het tempo bepaalt, het is de stuurman die de boot op koers houdt, de coach die de tactiek bepaalt en de materiaalman die voor een optimale boot zorgt. Daar kan je tijdens een wedstrijd niet over discussiëren, maar moet je van op aan kunnen. Uiterste concentratie en een strikte discipline zijn vereist om de boot in de juiste cadans te houden. Iedere verstoring in dat ritme, ieder technisch foutje in de uitvoering leidt tot verlies van snelheid en kan het verschil zijn tussen winnen of verliezen.

De CDS aan het roeien bij de Dutch marines Rowing Challenge

De CDS bij Dutch marines Rowing Challenge

Passie

Kortom: er zijn vele paralellen te trekken tussen roeien als topsport en ons militaire werk. Ik denk dan ook met veel plezier en ook met een beetje weemoed terug aan mijn tijd als roeier. Een tijd die mij ook vormde als mens en mij heeft geholpen een beter militair te zijn. Naast de wetenschappelijke en militaire vorming van de studie, vormde het mij als mens. Je leert doorbijten, je leerde hoe je samen sterker kan staan en je leerde dat de basis voor alle succes ligt bij het bouwen aan vertrouwen. Dat pakt niemand je meer af en zijn waardevolle levenslessen die zich terugbetalen!

Ik weet zeker dat veel mensen dit zullen herkennen. Ook mensen die niet roeien, maar een andere sport als passie hebben.

Generaal Tom Middendorp,
Commandant der Strijdkrachten
5 september 2016