Weblog van de Commandant der Strijdkrachten

Alweer een jaar voorbij

Morgen is het Kerstavond. Bijna alweer een jaar voorbij. Ik las net mijn eerste weblog van dit jaar, getiteld ‘Business as usual, maar wel bijzonder!’ Het was weer een roerig jaar, dacht ik. Ons werk ging immers onverminderd door in 2016. Met mooie en bijzondere, maar zeker ook met donkere momenten.

Dan denk ik bijvoorbeeld aan onze collega’s Kevin Roggeveld en Henry Hoving, die dit jaar bij het afschuwelijke mortierongeval in Mali om het leven kwamen. Triest en met een enorme impact voor de nabestaanden; partners, ouders, familie en vrienden. En natuurlijk voor het kleine dochtertje van Henry, die haar papa voorgoed moet missen.

Impact

Zo'n ongeval heeft ook een grote impact op de directe collega’s. Ik heb dat zelf als commandant in Uruzgan ook ervaren toen ik daar mensen gewond zag raken en sneuvelen. Het blijven vreselijke en intense gebeurtenissen die de keerzijde van ons werk vormen. Het is dan zaak deze samen met je collega’s een plek te geven, elkaar aan de hand houden en samen de draad weer op te pakken. 

Onze collega’s in Mali hebben dat prima gedaan na het ongeval en de uitzending succesvol kunnen afsluiten. Dat toont onze veerkracht en maakt mij ontzettend trots. En die trots op mijn mensen voel ik eigenlijk iedere dag. Zowel bij de Directie Operaties, waar ik dagelijks de missies doorneem, maar vooral ook als ik op bezoek ben bij de eenheden in Nederland en daarbuiten.

Kwaliteit

Zoals in Irak, waar Nederlandse militairen zich onderscheiden bijvoorbeeld bij de training van Koerdische Peshmerga-strijders. Deze dappere strijders vechten tegen ISIS en dan is iedere les over het ‘verzorgen van wonden’, ‘vechten in verstedelijkt gebied’, ‘bermbommen herkennen’, of ‘gericht schieten’ van levensbelang. Dat werk kunnen we gelukkig met een gerust hart aan onze mensen overlaten. Sterker nog: de Peshmerga komen zich speciaal aanmelden voor een training, omdat ze dan van Nederlandse militairen les krijgen!

En wat voor onze mensen in Irak geldt, zie ik eigenlijk overal. Collega’s – militairen en burgers – die zich professioneel, met volle overtuiging en altijd naar eer en geweten inzetten om hun werk zo goed mogelijk te doen. Ook al is dat lang niet altijd gemakkelijk.

Werken aan herstel

Onze organisatie heeft het immers flink voor haar kiezen gehad. Dagelijks voelen wij de beperkingen in onze gereedheid terwijl er ondertussen meer en meer van ons wordt gevraagd. Gelukkig is dit onderkend en gaat er ook meer geld naar Defensie. Daarmee kunnen we onze gereedheid op peil brengen en ons richten op de volgende stap in het herstel van de krijgsmacht, namelijk meer ruimte voor vernieuwing en het herstellen van de balans met de enablers. Er is nog genoeg werk aan de winkel.

Ik weet ook dat veel mensen zich afvragen wat dat betekent voor de arbeidsvoorwaarden. Een belangrijke stap is dit jaar gezet met de volledige compensatie van het gemis aan AOW (het zogenaamde AOW-gat). Maar er liggen nog diverse lastige vragen die om een antwoord vragen. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met de effecten van de verlenging van de pensioenleeftijd? En wat betekent dat voor FPS-3? Complexe vraagstukken die ons allemaal raken en tot en met de minister hoog op de agenda staan. Met de bonden bekijken we deze vraagstukken en zoeken we naar de oplossingen.

Samen sterk

Want in de missiegebieden, tijdens de gereedstelling en in de bedrijfsvoering, overal zijn het de mensen die het verschil maken. Overal zie ik mensen die als team het beste uit elkaar halen om het werk zo goed mogelijk te doen. En allemaal met het besef dat ons werk perspectief biedt en dat we de wereld een beetje veiliger maken.

Dat is echt het bijzondere aan het werken bij Defensie. Samen maken we een verschil als het gaat om vrede en veiligheid. Samen komen we op voor elkaar. Samen zijn we sterk. Dat moeten we koesteren en daar mogen we trots op zijn. Daar mag iedereen in Nederland trots op zijn.

Ik wens iedereen, hier en ver weg, hele fijne feestdagen. 

 

Generaal Tom Middendorp,

Commandant der Strijdkrachten

december 2016