Marine doet in NAVO-verband mee aan Finse oefening

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp en mijnenjager Zr.Ms. Makkum doen sinds gisteren mee aan een grote door Finland georganiseerde oefening. Die speelt zich af in de Oostzee aan de Finse zuidkust. Beide schepen maken momenteel deel uit van een NAVO-vlootverband.

Vergroot afbeelding Vlootverband van 4 schepen.
SNMG1 met midden voor Zr.Ms. Tromp.

Het is voor het eerst dat de NAVO deelneemt aan de jaarlijkse oefening Freezing Winds. Finland zit samen met Zweden in het proces om toe te treden tot de NAVO. Het is daarom belangrijk dat (toekomstige) bondgenoten met elkaar leren samenwerken.

Maritieme oorlogsvoering

Met 23 schepen en 5.000 militairen beoefent Freezing Winds alle aspecten van maritieme oorlogsvoering. Denk aan bestrijding van oppervlaktedoelen, mijnenbestrijding, amfibische operaties en luchtverdediging. Het gebied met veel kleine eilanden is een uitdagende omgeving om te opereren. Daarbij doen de extreem lage temperaturen een beroep op het aanpassingsvermogen van de eenheden.

Invalshoek Finland

Zr.Ms. Tromp is dit jaar vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 1 en staat onder leiding van commandeur Jeanette Morang. Volgens haar is de samenwerking met de Finse marine erg goed. “Natuurlijk zijn er uitdagingen op het gebied van communicatie, maar daarom trainen we ook.” Morang zegt te willen leren over de Finse invalshoek op mogelijke dreigingen in de regio. Verder noemt ze de oefening belangrijk om elkaar en de regio te leren kennen.

Zr.Ms. Makkum is onderdeel van de Standing NATO Minecounter Measures Group 1.