Weekoverzicht Defensieoperaties

De F-16’s en het 136 militairen tellende laatste detachement van de Air Task Force Middle East keerden terug uit Jordanië. De Nederlandse deelname stopte per 31 december. Een redeployment-eenheid zorgt ervoor dat alle goederen terug komen naar Nederland. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 1 t/m 7 januari.

Vergroot afbeelding Een teruggekeerde militair van het laatste detachement van de Air Task Force Middle East wordt op Vliegbasis Eindhoven onthaald door familie en vrienden.
Een militair van het laatste detachement van de Air Task Force Middle East wordt op Vliegbasis Eindhoven onthaald door familie en vrienden.

In de laatste 10 dagen van het jaar zijn er nog 15 missies gevlogen. Hierbij zijn 10 keer wapens ingezet, tegen gevechtsopstellingen en opslagplaatsen van Islamitische Staat.

2 Nederlandse militaire adviseurs zijn begonnen aan hun functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak, die sinds oktober loopt. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. De 600-koppen tellende missie richt zich op het versterken van de Iraakse veiligheidssector.

Vergroot afbeelding De rommel wordt in een kiepwagen gegooid die achter een tractor hangt. Deze rijdt mee met de schoonmakende militairen.
De rommel wordt in een kiepwagen gegooid die achter een tractor hangt. Deze rijdt mee met de schoonmakende militairen.

Schiermonnikoog

In Nederland ruimden 100 militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade en de Nationale Reserve op verzoek van de gemeente Schiermonnikoog de stranden van het eiland op. Het ging om over boord geslagen goederen, afkomstig van een containerschip.

Afghanistan

Nederland neemt met ongeveer 145 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt ook in Mazar-e-Sharif.

Vergroot afbeelding Alternatieve nieuwjaarsduik in een opblaasbadje in Litouwen.
Alternatieve nieuwjaarsduik in Litouwen.

Litouwen

Meer dan 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen. Het nieuwe jaar is voor de Nederlandse militairen in Litouwen met de traditionele nieuwjaarsduik en erwtensoep goed begonnen. Ook kregen de mannen en vrouwen de Litouwse medaille als blijk van waardering voor hun inzet van de afgelopen 6 maanden. Over een week gaan ze terug naar Nederland. Mannen en vrouwen van 13 Lichte Brigade uit Oirschot lossen half januari de militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte af.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van de zogenoemde Target Support Cell op Vliegbasis Volkel produceren onder meer zeer gedetailleerde coördinaten van doelen. Met deze informatie zetten coalitiepartners precisiegeleide munitie in op gevalideerde doelen om ISIS te bestrijden.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzoeken beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de strijd tegen ISIS.
 • In Mali voerde de lange-afstandsverkenningstaakgroep operaties uit in de omgeving van Gao. Door te praten met sleutelfiguren binnen de lokale gemeenschap verzamelden de militairen nuttige informatie. Afgelopen week vertrokken ruim 100 militairen uit Nederland om de zittende eenheid in Mali af te lossen.
 • De trainingen bij Erbil stopten voor de kerst. Nederlanders gaven in samenwerking met partnerlanden trainingen in onder meer leiderschap, optreden bij duisternis en het beveiligen van grote gebieden. De trainingen beginnen weer op 14 januari. Defensie levert in Irak ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse role-2-hospitaal.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Zr.Ms. Zeeland fungeert als stationsschip in het Caribisch gebied.
 • Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen vertrok afgelopen zaterdag uit Den Helder richting de Middellandse Zee. Het schip fungeert de komende 6 maanden als stafschip voor de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Dit snel inzetbare NAVO-vlootverband staat een jaar lang onder leiding van de Nederlandse commandeur Boudewijn Boots. Zr.Ms. Evertsen volgt haar zusterschip Zr.Ms. De Ruyter op.

Operaties/acties binnenland:

 • In week 1 ruimde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) 28 explosieven op.
 • Het Korps Marine Brandweer (KMB) rukte uit na een melding over een smeulende elektriciteitskabel in een meterkast in de Noordzeestraat te Den Helder.