Weekoverzicht Defensieoperaties

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies. Bij 3 werden wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties van 21 tot en met 27 november 2018.

De toestellen kwamen in actie boven de Syrische provincie Deir al Zour bij Abu Kamal. Hierbij zijn voertuigen, logistieke plaatsen en ISIS-strijders aangevallen.

Irak

In de omgeving van de Iraakse hoofdstad Bagdad ondersteunden Nederlandse trainers het Speciale Operaties Trainings Centrum. Bij Erbil gaven de Nederlanders samen met partnerlanden trainingen in onder meer leiderschap, optreden bij duisternis en het beveiligen van grote gebieden. Defensie levert in Irak ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse Role 2-hospitaal. De Nederlanders oefenden afgelopen week met Amerikaanse Navy Seals Medics. 

SNMG2

Onder leiding van vlaggenschip Zr.Ms. De Ruyter oefende de Standing NATO Maritime Group 2 met de Algerijnse marine.
Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat maakt samen met een Canadees fregat en 2 Spaanse schepen deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO.

Afghanistan

In Mazar-e-Sharif nam een nieuwe rotatie de taken over. Een genietaakteam ondersteunt momenteel de uitbreiding van het Nederlandse Camp Carmal. De genisten doen ook regulier onderhoud, zoals het vernieuwen van de betonnen ondervloeren voor containers.

Nederland neemt met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.

Litouwen

De enhanced Forward Presence (eFP) waarvan de Nederlandse militairen deel uitmaken, nam onder meer deel aan een parade vanwege de 100e verjaardag van de Lithuanian Armed Forces. Defensie levert meer dan 220 militairen aan de eFP. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische staten en Polen.

Commandant Zr.Ms. Friesland kapitein-luitenant-ter-zee Nicole Kuipers.
Commandant Zr.Ms. Friesland kapitein-luitenant-ter-zee Nicole Kuipers.

Cuba

Zr.Ms. Friesland wordt als stationsschip in het Caribisch gebied afgelost en is op weg naar Nederland. Vóór vertrek naar thuishaven Den Helder meerde het patrouilleschip nog af in de Cubaanse hoofdstad Havana. Dat gebeurde onder meer om bilaterale betrekkingen aan te halen. Sinds 1950 was het de 2e keer dat een Nederlands marineschip Cuba aandeed. Ook 2 jaar geleden gebeurde dat, toen viel de eer eveneens aan de Friesland te beurt.

De Cubanen bezorgden de Nederlandse opvarenden een warm welkom. Volgens commandant kapitein-luitenant-ter-zee Nicole Kuipers onderstreepte het bezoek de goede relatie met Cuba. “We zijn natuurlijk ook partners in het Caribisch gebied. Hoewel Cuba zich vooral richt op operaties in de territoriale wateren, is het land wel zeer bereidwillig om informatie uit te wisselen. Ik denk dat het nog wel even zal duren voordat het een echte partner is binnen internationale counterdrugsoperaties.”

Militair houdt nek vast van gewonde man in auto. Andere militair verleent eerste hulp.
Gewondentraining in Mali.

Mali

De langeafstandsverkenners patrouilleerden in en rondom dorpen zuid van Gao. Op kamp Castor oefenden collega’s het bevrijden van slachtoffers uit voertuigen. Ook was er een training ingeval er een groot aantal gewonden valt. Aan beide oefeningen namen ook de Canadese en Duitse partners deel.

Afgelopen week zagen de langeafstandsverkenners tot 2 keer toe een drone boven hun slaaplocatie buiten de poort terwijl ze op verkenning waren. Het is niet bekend wie de drones heeft ingezet. Om een beeld te krijgen van de drones zijn de Raven en de Squire gelanceerd. Om de drones af te schrikken zijn er uiteindelijk ook 81mm lichtgranaten verschoten. Door de inzet van de granaten is een kleine natuurbrand ontstaan.

Lopende operaties buitenland:

  • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
  • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzochten beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de strijd tegen ISIS.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies om het vredesproces te bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC.
  • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
  • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
  • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Burkina Faso en Oeganda.

Operaties/acties binnenland:

  • De luchtmacht bewaakt tot begin 2019 met 2 F-16’s het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg.
  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 41 explosieven onschadelijk, grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog.
  • Het Korps Marine Brandweer rukte uit voor een brand aan boord van een boot in een dok in Den Helder.