Weekoverzicht Defensieoperaties

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 10 missies. Bij 3 werden wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties van 14 tot en met 20 november 2018.

F-16 stijgt in ochtendgloren op in Jordanië.
Nederlandse F-16 stijgt op in Jordanië (januari 2018).

De toestellen kwamen in actie boven de Syrische provincie Deir al Zour bij Abu Kamal. Hierbij zijn opslagplaatsen en gevechtsposities van ISIS vernietigd.

Mali

De verkenningstaakgroep verzamelde inlichtingen tijdens een meerdaagse patrouille. Vergezeld door een civiel adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken gingen de militairen langs bij een aantal scholen. Ook spraken ze met de plaatselijke bevolking. ’s Nachts hielden zij toegangswegen in de gaten.

Op Kamp Castor bereidden collega’s intussen weer een nieuwe operatie voor.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen rondden de multinationale oefening Iron Wolf af. Meer dan 1.600 militairen trainden in verschillende scenario’s het aanvallend en verdedigend gevecht.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische staten en Polen.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzochten beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de strijd tegen ISIS.
 • Nederland neemt met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap, optreden bij duisternis en het beveiligen van grote gebieden.
 • Defensie levert ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse Role 2-hospitaal. Hier werken de Nederlanders nauw samen met Deense en Britse medici.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies om het vredesproces te bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Burkina Faso en Oeganda.
 • Zr.Ms. Friesland voert drugsbestrijdingsoperaties uit in het Caribisch gebied. Hierbij werkt de bemanning samen met militairen en kustwachters van verschillende nationaliteiten.
EOD'er in beschermende kleding aan het werk.
EOD'er aan het werk (september 2015).

Operaties/acties binnenland:

 • Militaire zoekspecialisten kwamen op verzoek van justitie 2 keer in actie. Op Curaçao kamden ze diverse terreinen en objecten uit. Evenals vorige week doorzochten militairen een boerenbedrijf bij Werkhoven op sporen van brandstichting. Op het bedrijf brak de afgelopen tijd herhaaldelijk brand uit.
 • De luchtmacht bewaakt tot begin 2019 met 2 F-16’s het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg.
 • De marine, land- en luchtmacht ondersteunden de marechaussee ruim 3 jaar bij de grensbewaking in zeehavens. De inzet is op 16 november beëindigd.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 11 explosieven onschadelijk, grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog. De eenheid stond ook paraat bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaandam.