Weekoverzicht Defensieoperaties

De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali voerde op grote schaal een luchtmobiele operatie uit. Een Canadese Chinook-transporthelikopter vloog de eenheid naar Timboektoe. Een overzicht van Defensieoperaties van 7 tot en met 13 november 2018.

Hiervandaan patrouilleerde de taakgroep in de regio Mopti. In het gebied waren Nederlanders nog niet eerder actief. Door de bevolking open tegemoet te treden vergaarden ze waardevolle informatie.

De Nederlandse militairen opereerden vanaf een VN-kamp in Timboektoe. Herbevoorrading en medische afvoer waren vanuit Mopti gegarandeerd.

Midden-Oosten

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 8 missies (stand t/m 13/11). Bij 3 werden wapens ingezet. De toestellen kwamen in actie boven de Syrische provincie Deir al Zour bij Abu Kamal. Hierbij zijn opslagplaatsen en gevechtsposities van ISIS vernietigd.

Een CV90-infanteriegevechtsvoertuig diep in de Litouwse bossen tijdens oefening Iron Wolf.
Een CV90-infanteriegevechtsvoertuig diep in de Litouwse bossen tijdens oefening Iron Wolf.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen leverden een bijdrage aan oefening Iron Wolf. Meer dan 1.600 militairen trainen in verschillende scenario’s het aanvallend en verdedigend gevecht.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische staten en Polen.

Archieffoto van de 200e VPD, aan boord van de Red Zed II in de Golf van aden, 2016.
Archieffoto van de 200e VPD, aan boord van de Red Zed II in de Golf van aden, 2016.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzochten beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de strijd tegen ISIS.
 • Nederland neemt met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap, optreden bij duisternis en het beveiligen van grote gebieden.
 • Defensie levert ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse Role 2-hospitaal. Hier werken de Nederlanders nauw samen met Deense en Britse medici.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Er is 1 VPD actief geweest in de regio. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Burkina Faso en Oeganda.
 • Zr.Ms. Friesland voert drugsbestrijdingsoperaties uit in het Caribisch gebied. Hierbij werkt de bemanning samen met militairen en kustwachters van verschillende nationaliteiten.

Operaties/acties binnenland:

 • Militaire zoekspecialisten kwamen op verzoek van justitie 3 keer in actie. Zo doorzocht een team woningen en voertuigen in Amsterdam. Militairen kamden ook een pand uit bij Enschede. Verder werd een boerenbedrijf bij Werkhoven doorzocht op sporen van brandstichting. 
 • Het Korps Marine Brandweer rukte uit voor een brand op een zeilboot in de haven van Den Helder.
 • De luchtmacht bewaakt tot begin 2019 met 2 F-16’s het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 57 explosieven onschadelijk, grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog.