Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s ondersteunden tijdens 9 missies grondtroepen in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Bij 4 van deze missies werden wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties van woensdag 31 oktober tot dinsdag 6 november.

Nederlandse F-16's verlaten shelter.
Nederlandse F-16's verlaten op een vliegbasis in Jordanië de shelter (januari 2018).

De F-16’s kwamen onder meer in actie boven de Syrische provincie Deir al Zour bij Abu Kamal. Hierbij zijn voertuigen, opslagplaatsen en gevechtsposities van ISIS vernietigd.

Militairen krijgen bij bali uitrusting.
De Nederlandse militairen in Litouwen ontvingen hun winteruitrusting.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen kregen hun aanvullende winterpakket. Dat bestaat onder meer uit extra dikke handschoenen, warme truien, gezichtsbescherming, dikke sokken en stevige bergschoenen. Daarmee is de eenheid winterklaar voor de multinationale oefening Iron Wolf. Ruim 1.600 militairen trainen de komende weken het aanvallend en verdedigend gevecht, waarbij alleen al de verplaatsing van 250 voertuigen naar het oefenterrein van Pabrade een ingewikkelde operatie is.

Niet alleen de 6 nationaliteiten van de enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen oefenen verschillende scenario’s. Zij doen dit samen met militairen van dezelfde eenheid in Estland, met onder andere collega’s uit Canada en Italië. Op de hoogte blijven van Iron Wolf? Volg 43 Gemechaniseerde Brigade op Facebook en Instagram.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de eFP. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische staten en Polen.

Militairen beladen vliegtuig.
Nederlandse militairen beladen het gereedstaande vrachtvliegtuig.

Mali

Centraal stonden de voorbereidingen voor een aankomende operatie. Hoge prioriteit hierbij had het beladen van een vliegtuig. Verschillende eenheden, waaronder het CIS-detachement (communication- and information systems), expeditie en de langeafstandverkenningstaakgroep klaarden deze klus gezamenlijk.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzochten beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de strijd tegen ISIS.
 • Nederland neemt met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap, optreden bij duisternis en het beveiligen van grote gebieden.
 • Defensie levert ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse Role 2-hospitaal. Hier werken de Nederlanders nauw samen met Deense en Britse medici.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Er zijn 2 VPD’s actief geweest in de regio. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Burkina Faso en Oeganda.
 • Zr.Ms. Friesland voert drugsbestrijdingsoperaties uit in het Caribisch gebied. Hierbij werkt de bemanning samen met militairen en kustwachters van verschillende nationaliteiten.

Operaties/acties binnenland:

 • Een 7-koppig team van militaire zoekspecialisten verleende op verzoek van justitie ondersteuning. Het team doorzocht in de omgeving van Breda een woning en de bijbehorende percelen op verborgen ruimten met daarin mogelijk verdovende middelen, geld en/of vuurwapens.
 • De luchtmacht bewaakt tot begin 2019 met 2 F-16’s het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 39 explosieven, grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog, onschadelijk.
 • Defensie leverde bijstand bij het bewaken en beveiligen van de gevangenis op Sint Maarten.