Weekoverzicht Defensieoperaties

De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon voerde namens de VN-missie Minusma een 6-daagse patrouille uit ten zuidwesten van Gao. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 15 tot 21 november 2017.

Militair van achteren gezien rijdens op voertuig door uitzendgebied.
Taskforce Desert Falcon op patrouille (januari 2017).

De compagniesgeleide operatie rond N'Tillit en Gossi bracht smokkelroutes in kaart in de regio en de invloed van (terroristische) gewapende groeperingen. Het was voor het eerst in lange tijd dat een VN-eenheid de dorpen bezocht.

Op Kamp Castor in Gao fietsten de Nederlandse en Duitse militairen dit weekeinde ruim € 6.000 bij elkaar voor 2 kinderopvangtehuizen in de stad. Dat deden zij tijdens een spinningmarathon op 5 fietsen. Met de opbrengst worden de tehuizen verbouwd.

Litouwen

Militairen hielpen bij het opknappen van een ziekenhuis in het oostelijk gelegen Pabrade. Ze maakten het schilderwerk af. Daaraan waren ze eerder al begonnen. Het hospitaalproject is nu af.

Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Missiegebied Uitgelicht – UNTSO

UNTSO (UN Truce Supervision Organization) startte in 1948 en is de eerste en langstlopende VN-missie. Luitenant-kolonel Dick Alssema vertegenwoordigt Nederland en geeft leiding aan de 12 Nederlandse deelnemers. “Het is de oudste en als je het nieuws een beetje volgt, weet je dat de missie waarschijnlijk nog een stuk ouder wordt. In het mandaat staat een ‘peaceful situation’ als doel. We zullen nog lang nodig zijn.”  

Een internationale groep van ongeveer 150 militairen werkt aan dat doel door toe te zien op het bestand dat Israël en Syrië na de wapenstilstand in 1948 sloten. Dat gebeurt ongewapend en met patrouilles per auto en met behulp van tijdelijk en vaste waarnemingsposten. Alssema: “Dat gaat over alles wat relevant is voor de missie. Gebeurt er iets dan proberen we dat te verifiëren en eventueel te onderzoeken. Van die rapportages maken wij hier op ons hoofdkwartier in Jeruzalem dan weer chocola voor het VN-hoofdkwartier in New York.”

Dynamisch gebeuren

Alssema: “Het is een mooie missie. Het is hier een dynamisch gebeuren. Jeruzalem is prachtig, een smeltkroes. Ik kijk nu uit op de Hof van Getsemane. Ik houd van al die verschillende culturen hier. In de Israëlische samenleving, binnen onze missie en aan weerzijden van de bestandslijnen. Er gebeurt hier ook altijd wat. Vooral op de Golan-hoogte aan de Syrische kant van de grens. Tussen de regeringstroepen en tegenstanders. Maar die bestaan ook weer uit vele groepjes, waaronder ook ISIS, die elkaar onderling bevechten.”

Inmiddels is het rustiger en wordt er gewerkt aan de terugkeer van waarnemers aan de Syrische kant van de bestandslijn. Alssema: “Ik was vorige week nog in Damascus voor overleg met de mensen die onze waarnemers daar aansturen. Met de auto de enige grensovergang met Libanon over, naar Beiroet en dan richting Damascus. Je denkt misschien dat Syrië in puin ligt, maar ongelooflijk maar waar: op de grens van Libanon en Syrië heb je gewoon nog een taxfree shop.” 

Militair met hond in uitzendgebied.
Militair beveiligt luchtmachtbasis Midden-Oosten (september 2015).

De deelnemende Nederlanders zitten bij het hoofdkwartier in Jeruzalem of als waarnemer op de Golan-hoogte en de grens met Libanon. “Wat ook mooi is, is dat onze mensen heel vaak worden aangewezen als teamleiders. We doen het goed in dit internationale wereldje en worden als erg professioneel gezien.”

Lopende operaties buitenland:

Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.

 • Nederland gaf met partnerlanden in Irak diverse trainingen, zoals het beveiligen van grote oppervlakken en een instructeurscursus.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul verstevigen zij het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Een Nederlands beveiligingseenheid bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt boven Irak en Oost-Syrië jachttoestellen van de coalitie bij. Daarnaast vervoert een C-130-transportvliegtuig materiaal en troepen van de coalitie.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Zr.Ms. Rotterdam, met een Cougar-boordhelikopter, is op weg naar Nederland. Het schip was in de Somalische wateren voor antipiraterijmissie Atalanta.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.
 • Voor het Acota-programma (Africa Contingency Operations Training and Assistance) leiden Nederlanders militairen op in Oeganda, Benin en Burkina Faso.
 • Nederlandse F-16’s en militairen van de gevechtsleiding van het Air Operations Centre Nieuw Milligen bewaken permanent het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.
Militair graaft met schep in bos, agent en andere militair kijken toe.
Een EOD'er maakt de vindplaats van een explosief uit de Tweede Wereldoorlog vrij (april 2014).

Acties/operaties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte zo'n 30 keer explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk.
 • Militairen van landmacht, luchtmacht en medewerkers van de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum.
 • Nederlandse militairen hielpen bij het transport van Amerikaans materieel door Nederland. Dit komt uit Duitsland en gaat via Vliegbasis Eindhoven en de Rotterdamse haven naar de Verenigde Staten.
 • Defensie leverde zoekcapaciteit ter ondersteuning van de politie op Aruba. In de omgeving van Maarssen hielpen zoekspecialisten van Defensie de politie bij het doorzoeken van een woning en perceel.
 • De brandweer van Vliegbasis Woensdrecht assisteerde met blusvoertuig E-One bij een brand in Sint Maartendijk.