Hulp Defensie schuift mee met golf

De inzet van Defensie in het door overstromingen getroffen Limburg ging deze zaterdag onvermoeid door. De militairen zetten zich vooral in bij het plaatsen van zandzakken.

Vergroot afbeelding Bij ondergaande zon plaatsen militairen zandzakken in Arcen.
Terwijl de zon ondergaat, helpen militairen bij het plaatsen van zandzakken in Arcen, in samenwerking met burgers en de politie.

Dit gebeurde op diverse plaatsen in Noord-Limburg, waaronder Arcen en Bergen. Luitenant-kolonel Frank Peters, Regionaal Militair Operationeel Adviseur: "In Venlo hebben we een commandopost opgericht nabij een brug, omdat de provincie door de Maas in tweeën wordt gesplitst. Zo kunnen we te allen tijde inwoners aan beide kanten van de rivier te hulp schieten. Hierna verplaatsen we onze commandopost noordwaarts naar Well: zo schuiven we mee met de golf." 

Vergroot afbeelding Militairen knopen zandzakken dicht
De commandopost in Venlo waar met zandzakvulmachines van het waterschap alle zandzakken worden gevuld, waarna militairen ze dichtknopen.

Mooi samenwerken

Vanuit Venlo trekken de verschillende eenheden het gebied in. Zo streek 41 Pantsergeniecompagnie neer in Baarlo, waar de militairen met zweet op het hoofd zandzakken versleepten en plaatsten. Groepscommandant sergeant Paul: "Er zit hier een dip in de dijk. Komt het water er overheen, dan scheurt die open. Daarom plaatsen we zandzakken. We hebben zo'n 150 meter te overbruggen, we hopen dat dit helpt de dijk de nodige versteviging te bieden. 

Vanochtend waren we nog in Roermond, waar we met de inwoners een grote trein maakten om zandzakken te plaatsen. Mooi samenwerken."

Vergroot afbeelding Militairen op een dijk geven zandzakken aan elkaar door.
In Baarlo werkten militairen van 41 Pantsergeniecompagnie zich in het zweet.

Nood

De militaire bijstand in Limburg duurt in ieder geval tot maandag 12.00 uur. Luitenant-kolonel Peters: "Zolang de nood hoog is, zullen wij helpen."