Vlog van Blok: politici en diplomaten aan zet voor veiligheid VN-vredesmissies

VN-peacekeepers moeten hun werk nog beter kunnen uitvoeren. Daarvoor zijn politici en diplomaten aan zet. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vandaag op VN International Peacekeepers Day in een vlog.

Ook Nederlandse militairen, politieagenten en civiele experts in vredesmissies helpen landen op weg van conflict naar vrede. “Ze stellen daarbij hun leven in de waagschaal, ook voor onze veiligheid”, zegt Blok. 

Nederland maakt zich bij de Verenigde Naties al langere tijd hard voor effectievere en veiligere missies. Vooral als het gaat om verbetering van de training van blauwhelmen, logistieke en medische voorzieningen en de bescherming van kwetsbare burgers.

Vrouwelijke militairen vergroten effect missies

Het thema van Peacekeepers Day 2020 ligt Defensie na aan het hart; Women in peacekeeping: a key to peace. “Meer vrouwelijke VN-militairen vergroot het effect van VN-missies. Zij kunnen bijvoorbeeld informatie verzamelen via andere vrouwen in landen waar contact met mannen lastiger ligt”, zei minister Ank Bijleveld begin 2019 al op een VN-conferentie in Den Haag. “Vrouwen in VN-operaties is niet alleen een morele plicht, maar belangrijk voor de operationele effectiviteit.”

Vergroot afbeelding Infographic VN-missies waar Nederlandse militairen aan deelnamen of deelnemen.