Ereteken voor boegbeeld landmachtvrouwen

75 jaar geleden tekende de 1e vrouw een contract bij het Vrouwenhulpkorps van de Landmacht (VHK). Voor deze verjaardag kwamen zo’n 40 dames voor een reünie in Zandvoort bijeen. Onder hen hét gezicht van de landmachtvrouwen: de inmiddels 85-jarige Emma Staf. Defensie onderscheidde haar vandaag met het Ereteken voor Verdienste.

Vergroot afbeelding Emma Staf en luitenant-generaal Martin Wijnen.
Emma Staf en luitenant-generaal Martin Wijnen.

Mevrouw Staf diende bij de landmacht van 1954 tot 1989. Ze wist van sergeant op te klimmen tot luitenant-kolonel. Vaak was ze de enige vrouw op een afdeling.
Bij de materieeldienst bijvoorbeeld. Ze was er medeverantwoordelijk voor de keuring van goederen zoals  kleding en helmen. Ook was Staf projectofficier voor een nieuw type gasmasker.

Vergroot afbeelding Emma Staf.
Emma Staf vorige maand.

Problemen

Als hoofd van de Sectie Vrouwelijke Militairen bij de Landmachtstaf begeleidde ze onder andere de eerste vrouwen die naar de Koninklijke Militaire Academie gingen. Hadden vrouwen in die tijd problemen op de werkvloer? Staf loste ze op. Daarbij was ze meer dan 30 jaar voorzitter van de Vereniging Vrouwelijke Militairen Koninklijke Landmacht en betrokken bij de organisatie van vele reünies. Staf schreef ook een boek: '50 jaar vrouw in de Koninklijke Landmacht'.  

Collectie

Ze bouwde een uitgebreid archief op met documenten, artikelen en foto's van het VHK en de latere Militaire Vrouwen Afdeling (Milva). De collectie heeft ze inmiddels overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Staf zorgde er zo voor dat de herinnering aan de vrouwelijke pioniers is geborgd.

Aanspreekpunt en boegbeeld

“U heeft zich met ziel en zaligheid ingezet voor de vrouwen binnen de Koninklijke Landmacht. U was hét aanspreekpunt en boegbeeld voor deze groep”, aldus plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen. Namens de minister speldde hij Staf het Ereteken voor Verdienste in Zilver op.