Waalhaven

Operationeel
18 maart 1922 - 31 december 1943
Aantal banen
1

Op 18 maart 1922 had Rotterdam met de opening van het vliegveld Waalhaven een primeur. Het was namelijk het eerste burgervliegveld dat na de Eerste Wereldoorlog in Europa zijn poorten opende.

Op het terrein verrezen gebouwen, hangaars en een restaurant. In 1927 bouwde Frits Koolhoven er een nieuwe vliegtuigfabriek. Behalve passagiersvliegtuigen, sport- en lestoestellen maakten ook militaire vliegtuigen gebruik van het vliegveld.

3e Jacht Vliegtuig Afdeeling

Eind jaren ā€˜30 werd Waalhaven de thuisbasis van de Fokker G.1 jachtkruisers van de 3e Jacht Vliegtuig Afdeeling (3e JAVA). Dit kwam door de oplopende internationale spanning. In de meidagen van 1940 vonden op en rond het vliegveld zware gevechten plaats. De Duitsers vernielden het vliegveld hierbij voor het grootste deel.

Na de overgave herstelden de Duitsers het terrein. Daarnaast breidden ze het ook uit en gaven het de naam Flugplatz Waalhaven. Er verrezen houten en stenen gebouwen. Maar ook een groot aantal barakken voor het grondpersoneel.

De Duitsers stationeerden op het vliegveld Messerschmitts BF 109 Eā€™s van het JG 54. Na hun vertrek in augustus 1940 waren er geruime tijd nauwelijks operationele eenheden actief. Pas vanaf de zomer van 1941 waren er weer af en toe jachtvliegtuigen op Waalhaven.

Lesvluchten

Niet-operationele eenheden verbleven er wel lange tijd. Zo stond er een vliegtuig dat de Duitsers zowel voor lesvluchten als voor het doelslepen gebruikten. Terwijl andere vliegtuigen bijvoorbeeld koeriersvluchten uitvoerden. Na december 1943 was er geen vliegverkeer meer en maakten de Duitsers het landingsterrein onbruikbaar. Nog eenmaal was Waalhaven het doel van Britse bommenwerpers. Zij wierpen op 29 april 1945 voedsel af boven het vliegveld. Dit was in het kader van operatie Manna.

Na de oorlog kreeg het terrein een bestemming als industriegebied. Ten noorden van Rotterdam kwam een nieuw vliegveld, Zestienhoven. Dit ging op 1 oktober 1956 open. Het vliegveld heet nu Rotterdam-The Hague Airport.