Heesch

Operationeel
2 december 1944 - 18 april 1945
Aantal banen
1

In oktober 1944 legde de Royal Air Force een vliegveld aan ten noorden van het Brabantse dorp Nistelrode. Nederlandse aannemers hielpen hen hierbij. Het vliegveld kreeg de codenaam Heesch B.88. Het bood onderdak aan 60 tot 80 vliegtuigen,

Het vliegveld was snel klaar. Op 2 december streek de Canadese, met Spitfires uitgeruste, 126 Wing er neer. De vliegers van deze wing bewaakten het luchtruim. Ook gaven zij tactische luchtsteun aan het 2nd British Army. Dat lag ten westen van de Maas. De eenheid maakte gebruik van gevechtswagens. Ervaren vliegers bemanden deze wagens. Zij loodsten de jachtvliegtuigen per radio naar een gronddoel aan het front.

Duitse operatie Bodenplatte

Op nieuwjaarsdag 1945 begon de grootschalige Duitse operatie Bodenplatte. Dit was een actie tegen vliegvelden in Nederland, België en Frankrijk. Tijdens de operatie verschenen grote aantallen Duitse vliegtuigen in het Nederlandse luchtruim. Door de inzet van alle Spitfires van Heesch kon de RAF een vijandelijke aanval op het vliegveld voorkomen. De toestellen van de 126 Wing en de luchtafweersquadrons 2734 en 2819 schakelden een groot aantal Duitse vliegtuigen uit. De luchtoperaties vanaf Heesch duurden tot 18 april. Toen plaatsten de geallieerden de 126 Wing over naar het vliegveld Rheine. Vanaf dat moment hield B.88 als vliegveld op te bestaan.

Na de oorlog kregen de oorspronkelijke eigenaren hun grond weer terug. Tegenwoordig herinnert alleen een straatnaambordje nog aan de voormalige airstrip.