Grave

Operationeel
1 januari 1933 - 15 oktober 1944
Aantal banen
1

Vliegterrein Grave bestaat sinds 1933 en ligt bij Keent aan de Maas. Het leidde lange tijd een kwijnend bestaan. De Duitsers namen het veld in maart 1944 in gebruik als hulpvliegveld. Dit werd geen succes.

Codenaam B.82

Een Amerikaanse eenheid onderzocht tijdens operatie Market Garden of het terrein geschikt was om versterkingen aan te voeren. Hierna namen de Britten op 23 september 1944 de strip in gebruik. Het kreeg de codenaam B.82. Korte tijd later arriveerden meer dan 200 vrachtvliegtuigen, bijna 900 man personeel en een grote hoeveelheid materieel.

Een groot aantal Britse en Amerikaanse squadrons bewaakte het luchtruim in de wijde omgeving van de strip. Dit deden zij om de onbewapende vrachtvliegtuigen te beschermen tegen Duitse jagers.

RAF

Om diverse redenen eindigde de 2nd Tactical Air Force (2TAF) eind september 1944 de logistieke functie van B.82. Zij maakten de strip geschikt voor jachtvliegtuigen. Al snel stationeerde de RAF diverse squadrons op Grave. Zij voerden aanvallen op gronddoelen uit en vlogen patrouilles.

Straaljagers

De Luftwaffe viel het terrein diverse keren met succes aan. Dit deden zij vooral met Messerschmitt ME 262 straaljagers. Door het zeer slechte weer besloten de geallieerden rond oktober 1944 de strip te sluiten. Weldra verlieten de squadrons en het personeel het door zware regenval onbruikbaar geworden terrein.

Tegenwoordig herinnert alleen een in 1995, ter ere van de geallieerden, geplaatst gedenkteken nog aan de airstrip B.82.