Heruitgave bestseller 'Vliegvelden in Oorlogstijd'

Het boek 'Vliegvelden in oorlogstijd. Nederlandse vliegvelden tijdens bezetting en bevrijding 1940 – 1945' verscheen vandaag opnieuw. Commandant Vliegbasis Leeuwarden kolonel Denny Traas nam in Den Haag het 1e exemplaar van de heruitgave in ontvangst.

Mannen en militair bekijken nieuw boek.

V.n.l.r.: Rolf de Winter, Peter Grimm, kolonel Traas en Erwin van Loo.

Na jarenlang onderzoek verscheen in november 2009 de 1e uitgave van 'Vliegvelden in Oorlogstijd'. De schrijvers waren Erwin van Loo en Rolf de Winter van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en Peter Grimm van de Studiegroep Luchtoorlog. In het boek komen meer dan 40 vliegvelden aan bod, met ruime aandacht voor de bouw, infrastructuur, logistiek, inzet van operationele eenheden en ondersteunende diensten op en rond de vliegvelden. Ook de talloze geallieerde luchtaanvallen op de vliegvelden kwamen aan de orde.

De belangstelling voor de meer dan 500 pagina’s tellende studie over de Nederlandse vliegvelden was overweldigend. Binnen enkele maanden was de oplage uitverkocht.

Rol Nederland

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het Nederlandse grondgebied een voorname rol tijdens de luchtoperaties van zowel de Duitse als de geallieerde luchtmachten. De Luftwaffe gebruikte de Nederlandse vliegvelden 5 jaar lang voor operaties tegen Groot-Brittannië en voor de verdediging van het Duitse Rijk. Vanaf dezelfde vliegvelden en nieuw aangelegde airstrips ten zuiden van de grote rivieren, ondersteunden Britse en Amerikaanse vliegtuigen in 1944-1945 de oprukkende geallieerde legers.

'Vliegvelden in oorlogstijd. Nederlandse vliegvelden tijdens bezetting en bevrijding 1940 – 1945' heeft 512 pagina's en kost € 45. ISBN: 9789058756268. De nieuwe uitgave is verkrijgbaar in de boekhandel en via: boomgeschiedenis.nl.

Online naslagwerk

Het onderwerp Vliegvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog op defensie.nl geeft ook veel informatie. Het biedt een overzicht van de vliegvelden.