Nederland treedt met F-35 squadron toe tot select gezelschap

Nederland is met het F-35 squadron officieel Initial Operational Capable (IOC) verklaard. Dat betekent dat Defensie in staat is om kortstondig een eenheid van 4 F-35’s met personeel en materieel waar ook ter wereld in te zetten.

Defensie treedt hiermee toe tot een select gezelschap van 8 landen. Onder meer Australië, Engeland, Italië, Noorwegen en de Verenigde Staten gingen Nederland voor. De mijlpaal werd bereikt na het doorlopen van verschillende stappen en een reeks oefeningen in binnen- en buitenland.

Het squadron verplaatste zich vorig jaar voor oefening Frisian Lightning II vanuit Leeuwarden naar Volkel. Hierbij was het doel om de eenheid in een zo kort mogelijke tijd klaar te maken voor een verplaatsing. Bij oefening Frisian Lightning I werd eerder het inpakken en verzend gereed maken van uitrusting en reserveonderdelen getraind. Vergelijkbare stappen werden dit jaar ook van Leeuwarden naar de Verenigde Staten uitgevoerd.

Daarnaast heeft de opgedane kennis tijdens de Initial Operational Test & Evaluation (IOT&E) tot deze mijlpaal geleid. Dit jarenlange proces doorliep Defensie samen met nationale en internationale partners in de Verenigde Staten.

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt verklaarde Defensie vandaag conform de planning dan ook IOC. “Hiermee zetten we weer een belangrijke stap in onze transitie naar een toekomstbestendige luchtmacht. Ik verwacht dat we op ons pad naar Full Operational Capability een periode tegemoet gaan van veel inzet van dit prachtige nieuwe wapensysteem. Net zoals we de afgelopen 30 jaar vrijwel continu inzet van F-16 hebben gezien, wordt er alleen maar meer mogelijk met dit ‘next level’ jachtvliegtuig.”

Opvolger van F-16

Defensie kreeg eind 2019 de eerste F-35. Het toestel is op de opvolger van de F-16. Dat jachtvliegtuig wordt tot eind 2024 vervangen door in totaal 46 F-35’s. De F-35 Lightning II is in elk opzicht moderner dan de F-16.

Met het oog op nieuwe dreigingen is de F-35 het jachtvliegtuig dat alle voorkomende missietypen kan uitvoeren. Defensie is daardoor uitgerust voor de inzet van morgen. De F-35 moet met zijn waarnemingscapaciteiten, de mogelijkheid om informatie te delen en door een grotere precisie bij wapeninzet een luchtoverwicht weten te creëren.

Ook de Nederlandse industrie profiteert van het F-35-programma. Dit leidde tot extra opdrachten en werkgelegenheid. Zo opende in Woensdrecht 2 maanden geleden nog een hypermoderne faciliteit voor het motorenonderhoud van de F-35. Hier worden niet alleen de motoren van de Nederlandse jachtvliegtuigen onderhouden en getest, maar ook van internationale partners en FMS (Foreign Military Sales) landen.