Nederland schiet België te hulp bij bescherming luchtruim

Vliegbasis Volkel beschermt vanaf vandaag het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Nederland neemt die taak tijdelijk over van België vanwege een incident met een Belgische F-16. Het Benelux-luchtruim wordt afwisselend beschermd door Nederland en België. Eigenlijk stond de Belgische luchtmacht dus langer op de planning.

F-16, 2018.
F-16.

In verband met het incident worden de motoren van de Belgische F-16-vloot onderzocht. Uit voorzorg blijven de toestellen aan de grond. Onderzoek heeft uitgewezen dat het probleem zich niet voordoet bij Nederlandse F-16’s. De duur van de overname is nog niet bekend.

Quick reaction alert

1 van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is het reageren op schendingen van het luchtruim. Daarvoor staan permanent 2 F-16 jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat, de zogenoemde QRA (quick reaction alert).

Nederland en België leveren de QRA-capaciteit bij tourbeurt. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Volkel en Leeuwarden en de Belgische bases Kleine-Brogel en Florennes. 

24/7 monitoren

De QRA hangt binnen enkele minuten in de lucht om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. In Nederland wordt dat gecoördineerd vanuit het Air Operations Control Station (AOCS NM) in Nieuw Milligen. Deze eenheid monitort 24/7 het Nederlandse luchtruim met militaire radars. 

Ziet het AOCS een vliegtuig dat zonder toestemming het luchtruim binnenvliegt, dan wordt de QRA gealarmeerd. In België gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre in Beauvechain.

De verschillende luchtgevechtsleidingen binnen Europa werken nauw met elkaar samen. Als een ongeïdentificeerde vliegtuig naar een luchtruim van een naburig land dreigt te vliegen, wordt de gevechtsleiding tijdig op de hoogte gebracht.